calm

Продават на търг оригинален плакат Keep calm and carry on

В Лондон продават на търг оригинален плакат Keep calm and carry on. Наддаването ще започне от 21 000 паунда или 28 000 долара.

Плакатът е от 1939 г., уточняват от аукционната къща Manning Fine Art, предава Artprice.

Британското военно мото „Keep calm and carry on“ („Запазете спокойствие и продължавайте“) стана изключително популярно през последните години и може да бъде видяно в оригинален вид или във вариации върху най-различни сувенири – магнити, картички, чаши, възглавнички, чанти, тениски и т.н.

През 2011 г. английска компания регистрира слогана като запазена марка в Европа и САЩ, след като не успя да го направи във Великобритания. Патентът е отхвърлен защото думите са твърде често използвани.

Историята

Плакатът е издаден от английското правителство преди Втората световна война. Оригиналните му копия са изключителна рядкост. Дори британският военен музей не притежава оригинал.

Трудността да бъде намерен оригинален плакат произлиза от това, че той никога не е бил предназначен за разпространение, освен ако германските въздушни нападения срещу Великобритания не застрашат инфраструктурни обекти или не започне инвазия в страната, което така и не се случва.

Плакатът е проектиран в министерството на информацията през лятото на 1939 г. и представлява съобщение от краля към поданиците, което трябва да успокои обществото и предотврати масова паника. Дизайнът е завършен на 6 юли и е одобрен през август от министъра на вътрешните работи. Лозунгите трябвало да бъдат разпространени в рамките на 24 часа след обявяването на война на териоторията на страната.

Една година по-късно след като Великобритания устоява на натиска на германците почти всички плакати са изпратени за рециклиране поради недостиг на суровини като целуолозата.

Оцелелият плакат, който ще бъде предложен на търг, е открит преди 16 години на дъното на кутия със стари книги, принадлежаща на Стюарт Манли, собственик на книжарница в Алнуик, Нортъмбърланд. Манли и съпругата му го рамкирали и закачили зад касата в магазина.След голям интерес от клиенти те направили няколко репродукции и ги разпродали.

Оттогава плакатът става международно разпознаваем и се свързва с вярата за британския издръжливост и спокойствие.

Рядка ценност

Първият тираж на оригинала е в почти 2 500 000 копия, но до 2012 г. се смяташе, че са запазени само 2 броя. По-късно в предаване на BBC за издирване на антики се появиха още 20 копия.

Всъщност дизайнът „Keep calm“ е бил най-малко популярният по време на отпечатването си заедно в една серия от още два плаката, всеки от които е „оглавен“ от кралската корона, като символ на държавността.

Другите агитират „Вашият кураж, вашата радост, вашите способности ще ни донесат победата“ и „Свободата е в опасност. Защитете я с цялата си мощ“.

Ключовите думи „вашият кураж“ били предложени от служител в министерството, чийто инициали А. П. Уотърфийлд, са запазени. Той смятал, че това е най-ефективният начин да изведе най-добрите качества у всеки и да предизвика офанзивно настроение. Когато плакатите били разпространени в страната обаче, хората ги приели по-скоро за покровителствени и дори обидни. Това е и една от причините най-известният днес плакат от серията, да не бъде разпространен мосово след създаването си.

- реклама -