БТВ продажба СМИ преструктуриране дялове

Продават bTV?

Central European Media Enterprises Ltd (СМИ), собственик на каналите на БТВ и ринг у нас обяви началото на проучване на стратегически алтернативи, сред които е и продажбата на нов инвеститор.

Central European Media Enterprises или СМЕ) съобщи на борсата в Прага и на NASDAQ в Ню Йорк, че решението е взето от Управителния съвет. То е подкрепено и от американския гигант AT&T, който е най-големият акционер. Целта е „да се повиши максимално стойността на акциите“.

„CME притежава уникален набор от активи и е установила ненадмината лидерска позиция в някои от най-бързо развиващите се медийни пазари в Европа. След пет години безпрецедентен растеж и впечатляващо намаляване на задлъжнялостта, компанията никога не е била в по-добра форма. Ние силно вярваме, че сега е подходящият момент за провеждане на този стратегически преглед.
Компанията продължава успешно да изпълнява дългосрочния си план, а оценката на други подходящи стратегически алтернативи представлява допълнителен път за идентифициране на най-добрия начин за максимизиране на стойността за всички акционери на CME“, се казва в официалната позиция на медийната група.
Там се казва още, че в крайна сметка може и да не се стигне до промяна на структурата след приключването на стратегическите алтернативи.
Дружеството не е определило график за този процес и не възнамерява да предоставя актуализации или допълнителни коментари, освен ако не прецени, че по-нататъшното разкриване е подходящо или необходимо.

Създава се Специална комисия, съставена от независими директори, която ще ръководи анализа на възможните алтернативи. Сред тях са продажба на част или на цялата СМЕ, сливане с друг стратегически партньор, рекапитализиране или продължаване с дългосрочния бизнес план на компанията. Финансови консултанти са BofA Merrill Lynch и Allen & Company LLC, а правен консултант е кантората Covington & Burling LLP.

Няма гаранции, че това проучване ще доведе до каквито и да е транзакции, се уточнява в съобщението. Компанията не си е поставяла и крайни срокове в този процес и няма да предоставя повече допълнителна информация и коментари, освен ако не прецени, че има нужда от това.

CЕМ присъства в 5 централноевропейски държави с общо население от около 45 млн. души, където притежава 30 телевизионни канали. Шест от тях са в България: bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. В Чехия има 8 канала под бранда Nova, в Румъния – 7 (с бранда PRO), още 4 са в Словакия (най-известна е Markíza) и 5 са в Словения под различни брандове.

Джон Билок, председател на Управителния съвет на СЕМ, казва в съобщението, че „компанията никога не е била в толкова добро състояние след 5 години на безпрецедентен растеж и впечатляващо стабилизиране“. „Абсолютно сме убедени, че точно сега е моментът за стратегически преглед, докато продължаваме изпълняването на дългосрочния си план и се стремим да повишим максимално стойността на акциите ни за всички наши акционери.“

„БТВ Медиа груп“ е собственост на CME, а 75% от CME са собственост на Time Warner, контролирана от AT&T.

- реклама -