Продължението на „Турски поток“ в Европа ще се забави минимум с година

Продължението на газопровода „Турски поток“ в Европа ще бъде готово с минимум една година забавяне, съобщи руската агенция Интерфакс. Източници свързват това със забавянето на изграждането на съответната газотранспортна инфраструктура в Централна и Източна Европа.

В резултат руският държавен газов гигант Газпром ще бъде принуден да чака не по-малко от една година след завършването на строителството на „Турски поток“, за да може да реализира втория етап от проекта за доставка на газ в Европа.

Газопроводите, свързващи „Турски поток“ с Югоизточна Европа, ще бъдат готови не по-рано от януари 2021 г., съобщили пред Interfax Natural Gas Daily източници, близки до проектите. В същото време и двете линии на морския газопровод „Турски поток“ трябва да заработят в края на 2019 г.

Според източник, близък до дъщерната компания на Газпром Gastrans, и сръбският, и българският участък от продължението на „Турски поток“ ще бъдат готови не по-рано от края на 2020 г. и съответно ще могат да заработят през януари 2021 г.

Българският газотранспортен оператор „Булгартрансгаз“ работи над 474-километровия участък от Турция до Сърбия. В Сърбия дъщерната компания на „Газпром „Газтранс“ е заета с продължението на маршрута до Унгария /за FEED вече е нает подизпълнител „Сайпем“/ под името New Transmission Gas Pipeline (NTGP).

Втората отсечка на „Турски поток“ е предназначена за Европа. Тя е с капацитет 15,75 милиарда куб.м. годишно. От тях 3,5 милиарда куб.м. са за България, 2,5 милиарда куб.м. – за Сърбия, 6 милиарда куб.м. – за Унгария.

През март тази година Gastrans съобщи, че планира да пусне в експлоатация продължението на „Турски поток“ през Сърбия до Унгария през октомври 2019 г..

- реклама -