Фондът

Продължават скандалите около Фонда за лечение на деца

Продължават скандалите около Фонда за лечение на деца. Днес от Фонда се похвалиха, че са разгледали всички постъпили при тях заявления – повече от 95 на брой.

Така лечението на 27 деца ще бъде финансирано директно от фонда, но тези, чието лечение ще бъде поето от НЗОК, тепърва ще трябва да получат формуляр S 2 за лечение в европейски болници. Има и деца, които ще чакат допълнителна консултация и нови експертизи. В 11 случая Фондът е дал откази.

4-годишната Радислава Йончева от Панагюрище най-накрая ще замине за лечение в Германия, реши Общественият съвет на Фонда. Пред БНР майката на Радислава, Мария Йончева, обяви, че от 25 март е ясно, че дъщеря й няма как да получи помощ в България. Детето е претърпяло операция и е без бъбрек и далак.

„Двама директори се сменят и никой не е виновен за случая, никой не действа бързо. От страна на Фонда мисля, че няма никаква съпричастност, никакво съдействие за по-бързо реагиране“, заяви още Мария Йончева, цитирана от БНР.

На днешното заседание притеснени родители се оплакаха, че трудно комуникират с новите служители от администрацията на Фонда и не получават нужната им информация.

Москов: Фондът е като часовник; Ненков: акцията е излагация

Общественият съвет на Фонда за лечение на деца се събра за втори път след арестите на 20-и април. Въпреки това здравният министър д-р Петър Москов заяви, че Фондът работи като часовник, по-добре отпреди.

Вчера пред bTV бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков нарече акцията във Фонда „излагация за всички институции, ангажирани в нея“. Според него, щетата върху системата за здравеопазването ни, е неизмерима, по случая няма да има обвинение, а след години България ще бъде осъдена в Страсбург заради случилото се.

- реклама -