Продължават президентските избори в Русия

Продължава гласуването на президентските избори в Русия. Вотът се провежда в три дни – от 17 до 17 март. Официални лица в Москва предупредиха за недопускане на протести по време на президентския вот от 15 до 17 март. А опозицията призова за демонстрации срещу Путин.

Ако Владимир Путин спечели вота, управлението му ще се удължи с още шест години.

Кремъл твърди, че вотът ще покаже, че страната изцяло подкрепя нападението му срещу Украйна.    В контролираните от Русия територии са създадени избирателни секции.

Първият ден от гласуването на президентските избори в Русия беше помрачен от вандалски прояви в избирателните секции. Бяха арестувани най-малко девет души за заливане на урни с боя и за палежи. Властите предупредиха, че протестиращите в деня на изборите са заплашени от тежки наказания.

Още в първия ден от вота настоящият руски държавен глава и кандидат на президентските избори в Русия Владимир Путин упражни правото си на глас онлайн. Той не за първи път прибягва до този начин на гласуване. През последните няколко години руският президент участва дистанционно в есенния единен ден за гласуване. За първи път обаче в Русия се въвежда възможност за гласуване онлайн на президентски избори, макар и само в около една трета от руските региони.

Руските президентски избори ще се произведат от днес до неделя. За първи път гласуването ще продължи три дни. За поста държавен глава са издигнати четирима кандидати: Владимир Путин, Владислав Даванков от партията „Нови хора“, Леонид Слуцки от Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) и Николай Харитонов от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ).

- реклама -