Гърция

Продължават опитите на мигрантите в Гърция да пробият през полицията и да тръгнат към македонската граница

Над 1000 мигранти продължават своето неподчинение и се изнесоха на палатки извън лагера „Диавата“ в Солун, като непрекъснато опитват да преминат през полицейската охрана.

През последните няколко дни мигрантският натиск в Гърция се засили, което накара гръцките власти да изпратят допълнителна охрана на сухопътната граница със Северна Македония. Бежанците искат от там да заминат към Германия.

Мигрантите са били подлъгани от публикации в социалните мрежи с твърдения, че може да достигнат свободно до границата на Гърция с Албания и Северна Македония. Така край Солун само за няколко дни се оформи цял палатков лагер. Там обаче условията за живот са изключително лоши и започват да се появяват редица проблеми. Основният е липсата на храна.

Министърът по миграцията Димитрис Вицас предупреди бежанците да не се поддават на манипулации в социалните мрежи и напомни, че мигрантите са длъжни да спазват законите на страната, която ги е приела.

България също изпрати допълнителни патрули по границата

От няколко дни се коментира и, че в близост до турската границата има хиляди мигранти, готови да преминат в Гърция. Само за една нощ турската гранична охрана е задържала над 200 души, тръгнали към Солун.

- реклама -