консултации, Продължаваме промяната, Румен Радев, Кирил Петков, Асен Василев, коалиционно споразумение

„Продължаваме промяната“ при Радев: Коалиционното споразумение е готово, ще има 4 вицепремиери и 2 нови министерства

Започнаха политическите консултации при президента Румен Радев. Първи на „Дондуков 2“ отидоха представители на „Продължаваме промяната“, които са най-голямата парламентарна група в Народното събрание.

На срещата с президента и вицепрезидента участват двамата съпредседатели на ПП Кирил Петков и Асен Василев.

консултации, Продължаваме промяната, Румен Радев, Кирил Петков, Асен Василев, коалиционно споразумение

„Тази година проведохме три избора. В следствие на това връчвам първия мандат на три различни политически сили“, каза в началото на разговора Радев.

„Знаете, че едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от българските граждани по време на изборите. Президентската институция е отворена за диалог и сътрудничество с бъдещото управление. Важно е за българските граждани да знаят вашите приоритети и вашата готовност да формулирате една бъдеща коалиция“ каза още президентът.

След това той даде думата на представителите на ПП, за да изложат своите приоритети. От тяхна страна говори единствено кандидатът за бъдещ премиер Кирил Петков.

„Ние осъзнаваме че на България й е належащо да има редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес, да решава спешните и неотложни проблеми, които могат да се решат само от правителство с пълен мандат и работещ парламент. Ние сме взели тази отговорност наистина присърце и идеята е, че в най-близко време сме готови да ви представим кабинет от четири партии и коалиции. Това, което се случи в последните дни, беше направено за първи път. Излъчвахме пряко онлайн разговорите между всички партии, очертахме 18 работни групи, всяка от тях набеляза между 5 и 10 страници от мерки, които трябва да се вземат в бърз порядък“, изтъкна Петков.

И добави, че коалиционното споразумение е станало готово снощи в полунощ и вече е изпратено до коалиционните партньори, които да го разгледат и одобрят.

„С уважение към избирателите на всяка партия избрахме принцип на пропорционалност. Всяка партия да бъде близко представена до техните гласове. Така показваме уважение и към партиите, и към гласоподавателите, защото е важно  всеки в коалицията да се чувства като пълноправен партньор. Разговорите минаха в абсолютно конструктивен тон и на ниво лидерски разговори, и на ниво експертност“, каза още Петков.

По думите му общите политики във всяка от групите са били над 90%

„Осъзнахме, че независимо дали човек има лява, дясна идеология, или самият център, както сме ние, проблемите са толкова наболели, че тази насоченост би проличала в по-късен момент“, каза още съпредседателят на ПП.

И добави, че разговорите продължават:

„С това искам да ви уверя, че разговорите продължават. Днес и утре очакваме коалиционните партньори да върнат коментари по документа и в най-къси срокове да дойдем при вас с желание за мандат и готова коалиция за управление“, завърши Кирил Петков.

консултациите, Пордължаваме промяната

А президентът благодари на медиите и консултацията продължи при закрити врата.

След разговорите с държавния глава представителите на ПП дадоха изявление пред медиите. Кирил Петков обяви, че вече има яснота кога формацията ще получи първия мандат за съставяне на правителството – това ще се случи до края на тази седмица. Но само ако до тогава има отговор от коалиционните партньори и съгласие по вече представеното коалиционно споразумение.

Петков отклони десетките въпроси на журналистите за разпределението на министерствата между четирите формации, като разкри единствено, че ще има четири вицепремиерски кресла.

„Буквално се надявам, че до утре следобед всяка от партиите ще мине дискусия вътрешно. Не мога да ви кажа подробности, за да имат свободата да имат такава дискусия. В този момент очакваме да имаме 4 вицепремиери, очакваме и 2 нови министерства“, каза Петков.

Той увери, че ако всички коалиционни партньори одобрят споразумението, няма да се чака изтичането на 7-дневния срок след получаването на мандата, а той ще бъде изпълнен в бърз порядък.

Петков увери, че разговорите са били много конструктивни и червени линии няма. Все пак обаче има някои разногласия:

„Имаше едни точки, по които ние казваме, че трябва да се направи анализ. Нямаме червени линии помежду си. Има обаче теми, в които не сме сигурни, че вземаме най-доброто решение. Във всяка една от 18-те групи имаме над 90% сходство. Нямаме група в която на има 100% изчистване, но няма и група, в която да има червена линия“, уточни Петков.

По думите на Петков някои формации например не са съгласни с искането на ПП за увеличаване на максималния осигурителен праг, но разговорите по тази тема продължават.

- реклама -