пребрпяване, намаляваме, българи, население

Продължаваме да намаляваме: Преброяването показа, че вече сме 6,5 млн., населението застарява

6 520 000 хил. българи са преброени към 7 септември по време на Националното преброяване. Това обявиха на пресконференция от Националния статистически институт.

„Това е най-голямото намаляване, регистрирано между две преброяване у нас“, отчетоха от НСИ.

От 2011 до 2021 г. населението на България е намаляло с над 844 000 души.

Това се дължи на ниската раждаемост, високата смъртност и емиграцията.

Половата структура у нас се запазва, като 53% от населението са жени, а мъжете са 47%.

Възрастовата структура обаче продължава да буди напрежение. Освен че населението намалява, то продължава да застарява.

Според преброяването само 14% от населението са граждани до до 17-годишна възраст. 24% от населението са хора над 65 г.

„Негативните тенденции се задълбочават – населението намалява, застарява, има и продължаващо обезлюдяване на определени територии на страната“, съобщиха от НСИ.

От 2011 г. до 2021 г. единствено населението на София се увеличава – с 14%. Във всички останали области се наблюдава намаляване на населението, като най-тежко е обезлюдяването в областите Добрич, Видин и Монтана.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски отчете, че при преброяването е имало сериозни трудности – от атаките срещу електронната платформа, през пандемията и изборите до ниските нива на хората, които са се преброили електронно.

„Електронното преброяване не доведе до очакваните от нас резултати. Очаквахме 60-70% електронно преброени лица. За съжаление не успяхме да постигнем дори процента преброени лица при предходното преброяване. Процентът на електронно преброените беше едва 34%“, каза Цветарски.

Поради това се е наложило да бъдат отпечатвани допълнителни преброителни карти и наемани допълнителни преброители. Ниският процент на преброените електронно е довел и до това, че все още продължава обработването на преброителните карти на хартиен носител, а данните все още не могат да бъдат обобщени окончателно.

- реклама -