Продължава обследването на взривения блок във Варна, не допускат живущи

Не е ясно кога семействата от взривилия се вчера блок във Варна, ще могат да се върнат в домовете си. Днес се провеждат нови огледи и обследвания на сградата, за да се вземе решение дали и кога собствениците на апартаментите в блок 302 ще имат отново достъп.

В понеделник около 4 часа мощен взрив и пожар унищожиха половината блок. Двама души загинаха, а 7 са в болница след инцидента.

Все още няма яснота нито за това как се е стигнало до него, нито кои са двамата загинали.

Иванка Александрова е събудена от силния взрив. Пожарникари успяват да я извадят от горящия блок. С линейка тя е транспортирана във Военномедицинска академия и е приета в отделението по токсикология. Жената е в добро състояние, но не знае къде ще се прибере, тъй като жилището й е разбито от взрива.

Два дни ще отида в някоя приятелка – ще ме вземе два три, пет дена. Ами после – това нещо трябва да се оправи. Прозорците изпочупени, вътре е обгазено всичко – черно, почерняло. То не можеш да влезеш вътре да дишаш, казва Иванка Александрова.

Експерти от община Варна продължават обследването за състоянието на сградата.

Не знам дали ще излязат със становище, че е възможно да обитавате докато тече наистина пълното обследване на сградата, заяви Николай Костадинов, кмет на район „Владислав Варненчик“. Според тях ще отнеме около месец. Но поне засега – изглежда нормално.

Все още няма яснота нито как е възникнал инцидента в блока, нито кои са двете жертви.

Не мога да кажа дали са използвани взривни вещества или взривове – резултатите ще станат ясни след изготвяне на химическата експертиза, която е назначена, каза Красимир Конов, окръжен прокурор на Варна.

Има ли яснота кои са жертвите?

Можем да предполагаме – условно телата са намерени в два съседни апартамента, добави прокурорът.

Единият апартамент е обитаван от 54 годишна жена. В другия имот живеел 66-годишен бивш полицай и в момента е обявен за общодържавно издирване.

Разследването работи както по възможност за умишлено деяние, така и за нелеп инцидент.

- реклама -