Продължава издирването на сириеца-терорист от Кемниц, полицията унищожи експлозивите

Продължава издирването на сириеца-терорист от Кемниц. Трима са арестувани, експлозивите, открити в дома му, унищожени.

22-годишният Джабер ал Бакр е пристигнал в Германия миналата година като бежанец от Сирия. Той е бил под наблюдението на местните власти. По време на операцията бяха арестувани трима души – двама на гарата и един в центъра на града. Предполага се, че те биха могли да бъдат свързани със заподозрения в подготовката на терористичен акт.

2111193654Експлозивите, открити от полицията в германския град при обиск в квартирата на заподозрения в подготовката на терористичен акт, бяха обезвредени и унищожени, съобщава в. Sueddeutsche Zeitung.

„Никой не е пострадал, няма имуществени щети“, каза представител на криминалната полиция в провинция Саксония. Съобщава се, че взривната смес е по-опасна от тротил. Сградата, в която са били открити експлозивите, остава блокирана.

Взривните вещества, открити в дома на заподозрения са от типа на тези, използвани при атентатите в Белгия и Париж

Експертът по тероризъм Елмар Тхевесен поясни, че намереният при полицейска операция експлозив в германския град Кемниц е идентичен с този, използван при атентатите в Париж и Брюксел, съобщава изданието FOCUS.

Самият човек може да хвръкне във въздуха, тъй като материалите са много нестабилни. За да може да го направи, той е преминал обучение – вероятно в Сирия. Младият човек, който е направил бомбата, трябва да е разбирал много“, допълни експертът.

Остава открит въпросът дали сириецът носи експлозив у себе се.

- реклама -