пожар

Продължава гасенето на огромния пожар в Лондон, много хора сa в неизвестност – НА ЖИВО

Потвърдена е смъртта на шестима души в пожара, обхванал жилищен блок със 120 апартамента в Западен Лондон тази нощ, съобщи полицията

Очаква се броят на жертвите да нараства. 64 са откарани в болница, като 20 от тях са в критично състояние.

„Към момента мога да потвърдя шест смъртни случая, но числото вероятно ще се увеличи по време на сложната операция по възстановяване, която ще отнеме няколко дни”, съобщи в изявление полицейският началник Стюърт Кънди.

Пожарът, изпепелил 27-етажната сграда Гренфел тауър, беше обявен за тежко произшествие. Пожарникарите са пристигнали на място 6 минути след подаването на сигнала в 1.16 ч. след полунощ местно време.

Много хора остават в неизвестност

Това заяви кметът на Лондон Садик Хан, уточнявайки, че пожарните екипи са достигнали до 12-тия етаж на горящия блок, предава AFP.

„Много хора са в неизвестност. Някои от тях може би са намерили сигурен подслон в домовете на техни съседи или приятели“, изрази надежда градоначалника на Лондон.

Няма данни колко души са загинали

Хора са скачали от прозорците на многоетажната жилищна сграда в Лондон, в която тази нощ избухна пожар и тя е вече напълно изпепелена, каза в интервю по телевизия „Скай нюз” свидетелка на пожара.

„Видях хора, които скачаха и се опитваха да се спасят, това беше от по-ниските етажи”, каза живеещата срещу горящата сграда лондончанка.

Свидетели на станалото разказват също, че обитатели на 27-етажната сграда, които не можели да излязат от апартаментите по високите етажи, са размахвали от прозорците бели кърпи и мобилни телефони със светещи екрани, за да привлекат вниманието.

„Видях майка, която крещеше през прозореца, че тя и детето й не могат да излязат и молеше за помощ. Това беше апартамент на много висок етаж”, каза интервюираната жена.

По последна информация 50 души са настанени в болница.

- реклама -