чистката

Продължава чистката в Турция. Гюлен призова САЩ да откаже екстрадицията му

Чистката в Турция продължава

Предполагаем лидер на мрежата, организирала опита за преврат в Турция, е задържан, предаде турската държавна Анадолска агенция.

Мухарем Кьосе
Мухарем Кьосе

Задържаният е Мухарем Кьосе, полковник и юридически съветник на генералния щаб на турската армия, който е смятан за ключовата фигура в планирането на метежа.

дипломатическа криза
Фетхуллах Гюлен

Новината за ареста идва в момент, в който Турция поиска екстрадирането на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен от Съединените щати. Анкара смята, че той стои зад опита за преврат.

Проповедникът призова САЩ да откаже на Турция неговата екстрадиция. „Това се използва като инструмент за политическа вендета”, категоричен е Гюлен.

Около 50 000 войници, полицаи, съдии, държавни служители и учители са задържани или отстранени в Турция заради участие в пуча.

Турция забрани работните посещения на учени в чужбина

Турският Върховен образователен съвет забрани на учени да посещават други държави на работни посещения и призова тези, които вече са в чужбина, незабавно да се върнат в страната.

Съветът поиска ректорите на университети „спешно да проучат ситуацията на всички учени и административен персонал“, свързани с Фетулахистката терористична организация. Ректорите трябва да докладват най-късно до 5 август за положението на своите подчинени.

Научният орган също така посочва, че всички учени, които се намират в чужбина по работа или на обучение трябва незабавно да се върнат в Турция.

wikileaks-600x389„Уикилийкс“ разкрива мейли на управляващите седмица преди опита за преврат

Сайтът „Уикилийкс“, известен с публикуването на поверителни документи обяви, че е направил обществено достояние над 300 хиляди електронни съобщения на членове на турското правителство.

Най-актуалното е с дата 6 юли, а най-старите са от 2010 година. Материалите са получени около седмица преди 15 юли. Уикилийкс увери, че източникът няма връзка с опита за преврат.

Действията на уебсайта идват в отговор на масовите чистки на турските власти, след неуспешния опит за преврат от миналата седмица.

Властта в Турция забрани религиозните погребения за участниците в преврата

Турция забрани религиозните погребения за поддръжниците на опита за военен преврат, предава Anadolu Agency.

Директоратът по религиозни въпроси заяви във вторник, че имамите няма да могат да водят молитвите да „подкрепилите преврата войници, които се прицелиха в нашата нация“.

- реклама -