Ван Гог

Продадоха за 162 000 евро пистолета, с който се е самоубил Ван Гог

Револверът, с който се смята, че Винсент ван Гог се е самоубил, беше продаден за 162 500 евро (182 000 щатски долара) на парижки аукцион. Крайната цена е почти три пъти по-висока от прогнозата преди търга, информира АФП.

Частен колекционер купи пистолета, обявен за „най-известното оръжие в историята на изкуството“, с предложена по телефона цена, съобщи Арт Аукцион.

Оръжието е открито от земеделец през 1965 г. в поле близо до селището Овер-сюр-Оаз на север от Париж, където художникът е прекарал последните няколко месеца от живота си през 1890 година. Преди това пистолетът е бил изложен в музея на Ван Гог в Амстердам.

Предполагаше се , че револвер „Лефуше“ ще бъде продаден за около 60 000 евро.

Докато аукционната къща, която продава оръжието, заяви, че не може да е абсолютно сигурна, че това е фаталното оръжие, тестовете показаха, че той е бил в земята 75 години, което увеличава вероятността това да е така.

Холандският художник е взел пистолета от собственика на хана в селото, където живеел. Той умира 36 часа по-късно.

Това не е бил първият му драматичен акт на самонараняване. Две години по-рано през 1888 г. той отрязал ухото си, преди да го предложи на жена в публичен дом в Арл в Южна Франция.

Докато повече историци на изкуството са съгласни, че Ван Гог се е самоубил, това предположение е поставено под въпрос през последните години, като някои изследователи твърдят, че фаталният изстрел може да е бил произведен случайно от две местни момчета, които си играели с оръжието в полето.

Тази теория спечели нова подкрепа в биографичен филм за художника с участието на Уилям Дефо „Пред портите на вечността“. Неговият режисьор – известният американски художник Джулиан Шнабел, каза пред AФП, че Ван Гог е нарисувал 75 платна през 80-те си дни в Овер-сюр-Оаз и едва ли е бил настроен да се самоубива.

От Арт Аукцион казват, че фермерът, който намерил револвера през 1965 г., го е дал на собствениците на хана в Овер-сюр-Оаз, чието семейство сега го продава.

Техническите тестове на оръжието показаха, че то е било използвано и е останало в земята за период, който ще съвпадне с 1890. Всички тези улики дават основание на теорията, че това е оръжието, използвано при самоубийството.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -