Продадоха „Юнион Ивкони“

„Синтетика“ АД е продала дъщерното си дружество „Юнион Ивкони“ ООД. Сделката за продажбата на автобусния превозвач е финализирана на 15 март 2019 г. Това се казва в съобщение на компанията до Българската фондова борса.

Решението за продажба е част от пренасочване на усилията на компанията към инвестиции в недвижими имоти с по-висока доходност. КЗК е разрешила сделката на 1 октомври 2018г.

„Юнион Ивкони“ поддържа 15 офиса в София и над 100 офиса в България и Европа. Разполага със собствена автобаза. Сервизните бази на дружеството са оторизирани за гаранционна и извънгаранционна поддръжка на автобусите. Персоналът на компанията е 710 души. Към датата на уведомлението пътническите автобуси, собствени или оперирани от „Юнион Ивкони“ по лизингови договори са 376 на брой.

Наскоро бе обявено, че двете най-големи компании за автобусни превози в България – „Юнион Ивкони“ и „Груп Плюс“ ще се обединят под шапката на ново дружество – „Транспект“ АД. Капиталът му е 50 хил. лв. и е разпределен между двама акционери- Петър Господинов и Георги Атанасов. Очакванията са ефектът от обединяването да доведе до икономия на средства от заплати, осигуровки, поддържане на офиси, и покриване на паралелни линии.

Продажбата на автобусния превозвач идва след серия инциденти с техни автобуси. При последният от тях, когато лека кола изблъска автобуса от магистрала „Тракия“ загинаха 6 души.

Разследването показа, че шофьорът на автобуса не е могъл да избегне катастрофата. Затова на подсъдимата скамейка се изправя жената, управлявала лекия автомобил.

 

 

- реклама -