вино

Продадоха най-скъпата бутилка вино в света за над половин милион долара

Световният рекорд за цена на бутилка вино, продадено на търг, бе счупен на търг в Ню Йорк, организиран от аукционна къща „Сотбис“.

Бутилка бургундско вино „Romane-Conti“ от 1945 г. бе продадена за 558 000 долара, предаде ТАСС. Предполагаемата й цена е била 22 000 – 32 000 долара.

Според аукционната къща само около 600 от тези бутилки вино са пуснати на пазара

Предишният рекорд бе регистриран през 2007 година. На търг в Ню Йорк „Сотбис“ продаде бутилка „Шато Мутон-Ротшилд“ реколта 1945 от три литра за 310 700 долара.

Бутилката вино „Романе-Конти“ е част от личната колекция на френския винопроизводител Робърт Дроуин. Цялата колекция бе продадена за 7,3 млн. долара, пет пъти по-скъпо от прогнозната й стойност.

В изявлението се посочва също и че на търг пред дни аукционната къща е продала бутилка уиски „Макалън“ („Macallan“), произведена през 1926 г., за 843 000 долара. Тази цена е рекорд за бутилка твърд алкохол, продаван на търговете на „Сотбис“, както и на всеки търг в Северна Америка.

Началникът на отдел търговия в аукционната къща Джейми Ричи нарича продажбата на „Романе-Конти“ за необичайно високата цена „значителен момент не само за „Сотбис“, но и за пазара на вина и спиртни напитки на световно ниво.“ „Новият световен рекорд, определен днес на търга, показва, че търсенето на вино и твърди алкохолни напитки с изключително високо качество никога не е било по-голямо от сега и колекционерите по целия свят не пестят усилия и средства, за да се сдобият с ценните придобивки“, подчерта той. Ричи изрази увереност, че предстоящите търгове на „Сотбис“ през ноември и декември също ще бъдат успешни.

Аукционната къща не разкрива самоличността на купувачите.

- реклама -