Продадоха картина на виртуозния Винсент ван Гог за 81,3 млн. долара

Картината на знаменития холандски художник Винсент ван Гог „Пейзаж с къща и орач” беше продадена на търг в понеделник за колосалните 81,3 млн. долара

Това съобщиха представители на аукционната къща „Кристис”, която организира наддаването в Ню Йорк.

На платното е запечатана гледката от болничната стая във Франция, където Ван Гог прекарва последните години от своя живот заради психическите си проблеми. Неговата стойност надхвърли в пъти виртуознните твобри дори на Пабло Пикасо и основателя на импресионизма Клод Моне.

Създадена през 1889 година, картината по никакъв начин не издава силно депресивното състояние на холандеца и не подсказва за фаталните му действия година по-късно, когато той извършва самоубийство.

Освен творбата на Ван Гог, от „Кристис” предложиха и други произведения от изкуството на съвременни художници и импресионисти, които са били част от частната колекция на американския филантроп и меценат Пери Басу и покойната му съпруга Нанси Ли.

Така например успешно бе продадена и картина на един от основоположниците на абстракционизма Василий Канадински „Импровизация с коне”, нарисувана през 1911 година. Тя бе откупена срещу 12,7 долара.

Сред останалите творби, включени в аукциона бяха още „Регата на Ница” на Антри Матис и „Ваза с цветя” на Марк Шагал.

Общо всички книги бяха продадени за близо 480 млн. долара общо.

- реклама -