Продадоха изгореният от цигари пуловер на Кърт Кобейн за 334 000 долара

Четвърт век след като загадъчната емблематична звезда на грънджа отне живота си, пуловерът на Кърт Кобейн, носен по време на спектакъла на Nirvana „Unplugged“ от 1993 г., се продаде за 334 000 долара

Разкъсаният, маслиненозелен, пуловер с марка Манхатън, който никога не е бил пран, откакто го е носил Кобейн, беше представен в автентичния си вид – с мазни петна и дупки от изгаряне с цигара.

Продавачът Гарет Клетжиян, собственик на Forty7 Motorsports, го купи преди четири години за 137 500 долара.

„Този пуловер е „светият граал” на всеки предмет или облекло, който някога е носил Кобейн.“, казва Дарън Жулиен, изпълнителен директор и президент на „Жулиен аукцион“.

„Кърт създаде вида „гръндж” – той не носеше дрехи за шоу.“, каза Жулиен пред AФП преди търга в Ню Йорк.

Аукционната къща беше предвидила, че ще получи 200 000-300 000 долара.

Музикалният кабелен канал MTV започва своята серия „Unplugged“ през 1989 г., като записва акустични изпълнения на живо на песни, които обикновено нормално изискват електрически ефекти.

Призрачното представление на Кобейн в „Unplugged“ с „Нирвана” – записано по-малко от шест месеца преди самоубийството му на 27 години – се смята за едно от най-емблематичните шоу програми на поредицата.

Потънал дълбоко в емоционална депресия уникалният с таланта си Кобейн се оплакал на програмистката на „Unplugged“ Ейми Финерти след снимките, че публиката като че ли не е харесала шоуто.

Отговорът й бил: „Кърт, те /публиката – бел. ред./, мислят, че си Исус Христос.”

- реклама -