Трюдо самолета

Проблем със самолета на канадския премиер за малко да отложи подписването на СЕТА

Проблем със самолета на канадския премиер за малко да отложи подписването на СЕТА.

Самолетът на Джъстин Трюдо излетя за Брюксел, но беше принуден да се върне обратно поради техническа неизправност. Според вестник „Кроникъл хералд“ самолетът се е върнал малко след излитането си и е кацнал успешно в Отава.

Часове по-късно Трюдо отново излетя за Брюксел. Канадски медии твърдят, че неизправността била свързани със задкрилките на самолета.

Днес Брюксел ще бъде подписан договора за свободна търговия между Канада и Европейския съюз СЕТА. До подписването се стигна след като белгийска провинция Валония даде съгласието си. От подписването на СЕТА зависи и отпадането на канадските визи за българите. По план това трябва да се случи най-късно до края на 2017 г.

Споразумението днес ще бъде подписано на церемония в присъствието на председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, и на канадския премиер Джъстин Трюдо.

След това споразумението ще трябва да бъде утвърдено от Европейския парламент. Очаква се това да стане на сесията през декември. В следващите две години документът трябва да бъде ратифициран от парламентите на 28-те държави в ЕС.

- реклама -