Пробив в преговорите за Брекзит: Мей договори обвързващи промени в спорния защитен механизъм за ирландската граница

Пробив в преговорите между Великобритания и Европейския съюз. Тереза Мей договори обвързващи промени в спорния защитен механизъм за ирландската граница, пише АФП.

В навечерието на решаващия вот в британския парламент, министър-председателят Тереза Мей договори в Страсбург краен срок за най-проблемната мярка от споразумението между Лондон и Брюксел за условията на раздялата.

В обща декларация между Великобритания и Европейския съюз казват, че двете страни се ангажират да заменят защитния механизъм с друга мярка преди изтичането на декември 2020 г.

Именно липсата на краен срок за действието на предпазния механизъм накара британските депутати да отхвърлят първоначалния план на Тереза Мей с рекордно мнозинство.

Опасенията им бяха, че предпазния механизъм може да обвърже Великобритания с Европейския съюз безсрочно.

Механизмът беше включен в споразумението, за да се избегне вариант, при който по границата между Ирландия и Северна Ирландия, която се превръща във външна граница на ЕС, отново да се издигнат пропускателни пунктове и ограждения.

Не е ясно дали определянето на краен срок ще е достатъчно, за да подкрепят депутатите плана на Тереза Мей.

Юнкер: Великобритания трябва да излезе от ЕС преди 23 май

Великобритания трябва окончателно да напусне Европейския съюз преди 23 май, написа председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава Ройтерс.

В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск Юнкер казва, че ако не напуснат окончателно преди Евроизборите, които се провеждат от 23 до 26 май, британците ще са длъжни да проведат евровот и да излъчат депутати.

По-късно днес (12 март) има вот в британския парламент, който до голяма степен ще даде отговор дали Великобритания ще спази предварително определената дата за Брекзит 29 март.

Ако депутатите отхвърлят плана на премиера Тереза Мей, те ще гласуват още веднъж, за да определят дали искат Брекзит без сделка.

Ако и това не бъде прието, британския парламент ще гласува за отлагането на Брекзит, за да има време за договарянето на допълнителни условия.

 

.

- реклама -