клетки мозъчни обновяване

Пробив в медицината! Защитните клетки в мозъка се обновяват

Учени откриха, че клетките-чистачи се обновяват няколко пъти в живота

Мозъчните клетки, които отговарят за „реда” и „изяждането на вредителите” в този орган на тялото, се обновяват няколко пъти в рамките на човешкия живот. Това откриха учени от университета в Саутхемптън.

Изучаването на жизнения цикъл на тези клетки ще даде възможност да се помогне на хората, страдащи от болестта на Алцхаймер и други нервно-дегенеративни заболявания. Това е изводът обобщен от сп. Cell Reports.

Предмет на изследването са група клетки от централната нервна система, които са фагоцити и унищожават инфекциозните агенти и повредените нервни клетки.

Микроглията постоянно сканира мозъка, за да открива и по възможност да отстранява проблеми. Тази клетки може да бъдат наречени „чистачи” на мозъка. Доскоро се смяташе, че микроглията се обновява твърде бавно. Дори толкова, че понякога един живот не стига това да обхване цялата им популация. Днес обаче са установени 6 цикъла на обновление по време на жизнения цикъл на човека.

Откритието ще помогне на пациентите с Алцхаймер и множествена склероза

Учените са анализирали поведението на микроглията в човешкия мозък и мозъка на мишки, като са подсилвали клетките с антитела.

За да се разбере потенциалът на микроглията, трябва да се разбере взаимодействието на тези клетки помежду им и това как регулират функциите на другите мозъчни клетки.

Новите открития ще са полезни при лечението на множествена склероза, при болестта на Паркинсон. Смята се, че тези заболявания се отключват в резултат на прекомерна активност на микроглията.

- реклама -