болести
Снимка: Pixabay

Пробив в медицината: ДНК операция на ембрионите премахва болести

За първи път в света е извършена прецизна „химическа манипулация“ на човешки ембриони, изкореняваща болести, това споделят китайски учени пред BBC.

Екипът учени в университета „Сун Ятсен“ в Гуанджоу, Китай използва техника, наречена „базисна корекция“, за да поправят единична грешка сред 3 млрд. знака в нашия генетичен код.

Те изменят лабораторно създадени ембриони, за да отстранят болестта бета-таласемия, която представлява нарушение в кръвоносната система, намаляващо производството на хемоглобин. Ембрионите не са имплантирани.

болести
Снимка: Pixabay

Екипът твърди, че този подход може един ден да лекува редица наследствени заболявания.

Поправката на азотната база изменя градивните единици на ДНК – аденин, цитозин, гуанин и тимин. По-често се срещат като А, Ц, Г и Т.

Всички инструкции за изграждането и управлението на човешкото тялото се кодират в комбинации от тези четири бази.

болести
Снимка: Pixabay

Болестта бета-таласемия е потенциална заплаха за човешкия живот. Причинява се от промяна в единична база в генетичния код, известен като точкова мутация.

Китайският екип поправя грешката, като превръщат гуанина в аденин.

Джунджиу Хуан, един от учените, споделя пред BBC: „Ние сме първият екип, който демонстрира възможността за лечение на генетични заболявания в ембрионите чрез корекция в базовата система“.

Той допълва още, че работата им открива нови пътища за лечение на пациенти и за предотвратяването бебета да се раждат с бета-таласемия и „дори други наследствени болести“.

Експериментите се извършват върху тъкани, взети от пациенти с нарушена кръвоносна система и човешки ембриони, получени чрез клониране.

РЕВОЛЮЦИЯ В ГЕНЕТИКАТА

Коригирането на азотните бази е прогресивна форма за промяна на гените, позната като КРИСПР, което е революция в науката.

КРИСПР нарушава ДНК. Когато тялото се опита да се възстанови от пробива, той деактивира набор от инструкции, наречен ген – най-малката градивна единица на ДНК. Методът също позволява вмъкването на нова генетична информация.

болести
Снимка: Pixabay

Редакцията на ДНК базите спомага за превръщането им в други.

Проф. Дейдвид Лиу, пионер в базисната редакция в Харвардския университет, определя подхода като“химическа хирургия“.

Той допълва, че технологията е по-ефективна и причинява по-малко странични ефекти от КРИСПР.

В изявление за BBC професорът обяснява, че 2/3 от познатите генетични форми при човека, свързани с болест, са точкови мутации.

Промяната на азотните бази има потенциал директно да коригира или да възпроизвежда многобройни патогенни мутации с научна цел.

болести
Снимка: Pixabay

Изследователската група от университет „Сун Ятсен“ влиза в заглавията като първата, използвала метода КРИСПР върху човешки ембриони.

Проф. Робин Лъвел-Бадж от Институт „Франсис Крик“ в Лондон определя части от последното им изследване като „гениални“

Но също така поставя въпроса защо не са направили повече изследвания върху животни преди да преминат върху човешки ембриони и допълва, че в други страни правилата за изследване на ембриони биха били „по-взискателни“.

Изследване, публикувано в известно списание, занимаващо се с клетъчната биология, е най-скорошният пример за възможността учени да манипулират човешка ДНК.

Това провокира задълбочени етични и обществени дебати относно допустимата граница в усилията за предотвратяване на болести.

Според проф. Робин Лъвел-Бадж не се очертава тези подходи скоро да бъдат използвани в клинични условия:

„Необходими са още дебати, засягащи етиката, и как тези методи да бъдат регулирани“.

„И в много страни, включително Китай, трябва да има по-стабилни механизми за регулиране, надзор и дългосрочно наблюдение“.

Източник: Галахър, Джеймс, BBC News

- реклама -