ХИВ СПИН лекари доктори пробив изследвания лечение

Пробив: Британски учени излекуваха напълно човек с ХИВ

Британски лекари съобщиха за първи случай на напълно излекуван пациент с вируса на имунната недостатъчност (ХИВ). Това се е случило по време на тестове на ново лечение, твърди The Independent.

„Намираме реална възможност за лечение на инфекцията. Това е огромен пробив и ние се намираме в началото на пътя, но постигнатия прогрес е впечатляващ“, заявява шефаът на Националния институт за медицински изследвания Марк Самюелс.

Пробивът

На лечение са подложени 50 човека. Анализът на оздравелите пациенти след лечението показва, че няма наличие на ХИВ вируса в кръвта им. Въпреки това, изследователите отбелязват, че е рано да се говори за пълно въстановяване.

Най-общо прилаганата терапия е комбинация между антиретровирусни препарати, които препядстват развитието на заболяването и лекарства, които унищожават вируса в  „дремещите “ клетки.

Бичът на 20 век

На 15 септември от Обединената програма на ООН за СПИН съобщиха, че по време на епидемията от ХИВ в света са се заразили 78 милиона души, като 35 милиона са починали в следствие на свързани със СПИН заболявания. От организацията изразяват тревога, че в последно време се наблюдава високо ниво на нови случаи сред възрастното население. Ако тенденцията се запази, то болеста ще стане трудно контролируема, предупреждават от ООН.
- реклама -