Призрачните къщи на България

Не само по света, но и у нас има история и легенди за призрачни къщи, обитавани от духове или свързани със страшни истории.

Ето и няколко примера:

мусачево image

Къщата в село Мусачево

Тя се намира на около 20 км източно от София, в елинпелинското село Мусачево. В него живеят около 1000 души, но в района около самата къща не припарва никой. Причината за това са легендите, които се разнасят за изоставената постройка.

Възрастните хора в селото споделят, че къщата е била построена върху турско гробище преди около 40 години и че сега разгневените духове на погребаните хора, обитават имота.

Местните разказват също и че преди години, когато на събора на селото се появил един германец, веднага щом разбрал за легендите за къщата, поискал да пренощува там. Така и направил, но на следващата сутрин избягал без да казва нищо, а косата му била побеляла от ужас.

 

Цонево image

Непостроената църква в село Цонево

Село Цонево (област Варна), е на около 450 км път източно от столицата, а случващото се там е част от една много интересна история. Според местните, преди около 70 години три семейства решили да си построят къщи една до друга, а по средата оставили място за църква. Тя така и не била изградена, а парцелът, на който това трябвало да се случи, бил продаден.

Скоро на това място едно младо семейство вдигнало къща и всичко било наред, докато един ден младите не решили да отидат до Варна за празника на Военноморските сили. Те обаче така и не се върнали от там – колата им била намерена смачкана на ЖП прелеза, а от тях нямало и следа.

Това  не бил края на мистериозните случки в селото – внезапна смърт  продължила да застига абсолютно всеки следващ обитател на тяхната къща.

Шишенци image

Село Шишенци – домът на самодивите

Село Шишенци е на около 240 км северозападно от София и определено е едно от най-призрачните места в България. То хем е обезлюдено, хем крие странни истории, които малкото останали негови жители все още разказват със страх.

Според техните разкази, вечер в селото се чуват странни зловещи звуци, наподобяващи писъци, а по залез слънце на хълмовете могат да бъдат видяни размазани женски силуети.

Според местните това са самодиви, които бродят из горите около Шишенци, а за да се предпазят от тях вечерно време залостват вратите си и не излизат навън.

- реклама -