Давутоглу

Признание! Давутоглу е издал заповедта за сваляне на руския Су-24

Бившият премиер на Турция Ахмет Давутоглу е отдал заповедта за сваляне на руския бомбардировач Су-24 на 24 ноември 2015 г. Това призна самия Давутоглу днес, съобщава Hurriyet Daily News.  

Давутоглу обяснява, че неговата заповед уж не се отнасяла до конкретния самолет, а била общо разпореждане, свързано с „отбраната на въздушното пространство на Турция“.

b4d265f44b27696977abc399ca4758bb„В нашата страна министър-председателят предава на генералния щаб в писмена форма правилата за използване на въоръженията. Аз отдадох тази заповед на 10 октомри„, заявява Давутоглу за изданието.

Заповедта е била за веки самолет, нарушаващ въздушното пространство на Турция

Давутоглу също така казва, че в заповедта се е посочвала необходимостта да бъдат сваляни не само сирийските, но и всички други самолети, които са нарушили въздушните граници на Русия.

турция-русия-самолет-1_crДавутоглу твърди още, че заповедта била отдадена след някакви многобройни нарушения от страна на руските самолети.

Министерството на отбраната на Русия обаче категорично опровергаваше тогава всички обвинения за нарушаване на въздушната ѝ граница, припомня тв „Звезда“.

indexСу-24 беше свален на сирийска територия на 24 ноември 2015 г. Командирът на екипажа подполковник Олег Пешков беше убит на земята от терористи, след като се катапултира.

Давутоглу подаде оставка през май т.г. в резултат на натрупалите се противоречия между него и президента Ердоган.

- реклама -