д-р Димитър Петров,зам.-министър, здравеопазване, уволнение, Стефан Янев, Стойчо Кацаров

„Приятелски огън“ от Стойчо Кацаров е причината за внезапното уволнение на неговия заместник

Приятелски огън от здравния министър Стойчо Кацаров, породен от разминавания във вижданията по различни идеи, сред които преструктурирането на болница „Лозенец“. Това е една от възможните причини, които предполага зам.-здравният министър д-р Димитър Петров за внезапното му и неочаквано уволнение от премиера Стефан Янев тази сряда. Това сподели самият той пред „24 часа“, като допълни, че е освободен, без да е получил мотиви за това.

Попитал за такива дори Кацаров, който му казал, че също не знае и ще разговаря с премиера Стефан Янев. Четвърти ден обаче отговор нямало.

Сред причините за приятелския огън д-р Петров предполага някои различия, които двамата с Кацаров имали по определени теми. Сред тях е преструктурирането на болница „Лозенец“, която според д-р Петров било по-добре да стане национален трансплантационен център и не бил съгласен с искането на здравния министър да мести там педиатрията, докато се изгради Национална детска болница, което той заяви в началото на август.

Д-р Петров отговори на появили се твърдения, че зад отстраняването му седят проверки на ДАНС за съмнения за рекет на болници и интерес към комисиони, уреждане на фирма, която да дублира работата на „Информационно обслужване“, свързана COVID статистиката и др. Източници на „24 часа“ пък допълниха, че имало сигнал, че е искал 90 000 лв. от болница извън столицата, за да не бъде сменен директорът ѝ.

Д-р Петров обаче категорично отрече всяко едно от твърденията.

„Не съм искал да пробутвам друга фирма вместо „Информационно обслужване“, защото това дори не е в моя ресор. Това е подчинено на здравният министър и той отговаря за тях“, каза д-р Петров.

Този, който твърди, че е поискал от него 90 000 лв. рекет, да излезе и да го заяви публично, поиска още той.

А за твърденията, че се е опитал да изчегърта и шефа на „Света Анна“ през пролетта, когато новият състав на здравното министерство започна серия от подмени в големите болници, д-р Петров каза, че това също не е в правомощията му, за да го иска.

Освен това лечебното заведение е и със статут на областна болница, освен университетска, така че дори самият здравен министър еднолично не можел да освободи ръководството, защото това минавало през акционерни събрания.

Д-р Петров обясни, че единствената смяна в ръководство на лечебно заведение, която е инициирал, било това на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, където сега директор отново е д-р Дечо Дечев, защото предшественикът му д-р Антон Петков подписал неизгоден договор за наем на сграда, който ощетявал лечебното заведения.

За смяната на директорите в останалите 3 големи болници – „Александровска“, „Пирогов“ и „Лозенец“, инициатор бил здравният министър.

Около информацията, че болница „Света Анна“ е останала без скенер, въпреки че МС е отпуснало пари за него и те са стигнали до здравното министерство, д-р Петров обясни, че средствата са били пренасочени за ремонт на Центъра за психично здраве – София, но няколко месеца по-късно, през септември, при разблокирването на заделени като резерв средства, зам.- здравният министър се обадил на директора на болницата, за да му каже, че вече могат да предоставят средствата за закупуване на скенер.

Той обаче заявил, че ще го зкаупят със средства от своя бюджет поради договорена по-добра процедура, която включвала включитерно демонтаж на стария скенер.

Затова вместо скенер на болницата е предложено да бъде зкаупен ангиограф и в момента бил утвърден такъв доклад.

- реклама -