Приятели и колеги се простиха с Йосиф Шамли в Народния театър

Приятели и колеги се простиха с актьора Йосиф Шамли. Той почина внезапно на 47-годишна възраст. Поклонението се състоя във фоайето на Народния театър „Иван Вазов“.

„Просто не мога да повярвам, той беше душата на всички наши намерения. Кипеше от идеи, уникален човек, скромен и добър“, каза режисьорът Теди Москов.

Министърът на културата Боил Банов също почете талантливия актьор.

„Йосо беше от ония артисти, които придаваха смисъл на нашата професия, на нашето призвание, без да вдига шум около себе си, без да блести външно. Йоско блестеше вътрешно – с талант, с дълбока духовност. Той беше един от малкото изключително интелигентни и много начетени артисти”, сподели председателят на Фондация „Академия Аскеер” Милен Миланов.

„Все по-малко са артистите с неговите качества, неговия дух. Йосиф заслужава да бъде пример, не само за колеги, пример за публиката. Ценете артистите като Йосо”, заяви Миланов.

„Той не се е старал да бъде добър. Той е такъв човек. Прекрасен актьор“, заяви на поклонението актьорът и близък приятел на Шамли Стоян Алексиев. „Това, което той излъчваше като човек, мислите му, партньорството му – това е нещо велико“, развълнувано каза Алексиев.

Колеги на актьора споделиха, че в събота и неделя той е имал представления на сцената на Народния театър. Както винаги, ги изиграл блестящо, и нищо не намеквало за някакъв здравословен проблем.

Шамли беше част от трупата на Народния театър от 2013 година. Зрителите ще го запомнят с десетките му роли в театъра и киното и с наградите, които получава многократно за своя професионализъм.

Йосиф Шамли играеше в 11 постановки на сцената на Народния театър.

Някои от спектаклите, в които Йосиф Шамли участваше в последния сезон, бяха „Нощна пеперуда“ от Пьотр Гладилин, „Наблюдателите“ от Константин Илиев, „Опит за летене“ от Йордан Радичков, „Калигула“ от Албер Камю, „Спускане от връх Морган“ от Артър Милър, „Теремин: музика, любов и шпионаж“ от Петър Зеленка.

Някои от спектаклите временно ще бъдат свалени от афиша на Народния театър, докато се намери .

- реклама -