слънцестоене жълт код за

Приветстваме зимното слънцестоене и най-дългата нощ в годината

Зимното слънцестоене бележи най-дългата нощ в Северното полукълбо, а денят в навечерието му е най-краткият. След него денят започва да нараства, докато се изравни с нощта, което става на пролетното равноденствие.

Зимното слънцестоене настъпва днес, 21 декември, в 22:23 часа. В събота, 22 декември, в 00:23 часа пък официално настъпва астрономическата зима.

За поредна година интернет гигантът Гугъл (Google) отбелязва зимното слънцестоене със специален Doodle (дудъл).

Едноименната търсачка създаде специален дудъл в чест на зимата, който препраща към различни страници за значението на зимното слънцестоене.

Зимното слънцестоене се определя спрямо деня, през който слънцето е максимално ниско под хоризонта

По време на зимното слънцестоене се провеждат обреди, с които се измолва завръщането на светилото, което дарява топлина. По време на зимното слънцестоене се гадае за бъдещата реколта.

Смята се, че ако на 21 декември по дърветата има скреж, зърнената реколта ще бъде добра. На този ден се месят ритуални пити, а според вярванията на този ден мракът и злите сили вземат превес.

Денят се чества със запалване на огън на открито и свещи – по този начин хората се противопоставят на мрака. Домовете се украсяват с иглолистни и вечнозелени растения. Трапезата трябва да е отрупана със семена, ядки и плодове, за да бъде плодородна годината.

- реклама -