Саакашвили Украйна Порошенко, оставка протести съд арест военнопленник

Привърженици на Саакашвили го освободиха от полицейски автобус, призовават за оставката на Петро Порошенко

Симпатизанти на лидера на украинското „Движение на новите сили” Михаил Саакашвили успяха да го измъкнат от автомобил на Службата за сигурност, където политикът беше вкаран след ареста му.

Протестиращите блокираха автомобила, с който Саакашвили трябваше да бъде откаран в предварителния арест, и успяха да го измъкнат след като разбиха задните врати на микробуса.

Привържениците му предизвикаха сблъсъци с полицията в центъра Киев и поискаха оставката на президента Петро Порошенко.
„Призовавам ви да започнете мирен протест за отстраняването на Порошенко, не трябва да се боите от нищо“, каза Саакашвили през мегафон, след като бе свален от автобуса.

 

Саакашвили се зарече, че „ще даде живота си за свободата на Украйна“ и прикани привържениците си да го последват към парламента.
След това неколкостотин демонстранти, начело със Саакашвили, увит в украинския национален флаг, тръгнаха към сградата на Върховната рада, за да настояват за отстраняването на Порошенко.

Бившият президент на Грузия бе назначен от Порошенко за управител на Одеска област, но после двамата развалиха отношенията си и президентът го лиши от украинско гражданство. След това Саакашвили започна да се изявява като борец против корупцията в Украйна.

Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко каза днес, че т. нар. Движение на новите сили и неговият лидер Саакашвили са получили половин милион долара от „престъпната групировка на Янукович“ с цел да организират митинги за завземане на властта в Украйна.

Проруският президент на Украйна Виктор Янукович бе свален от власт през 2014 г. след масови протести и избяга в Русия. Луценко добави, че засега не е на дневен ред депортирането в Грузия на Саакашвили, който е обвинен в „съдействие с престъпна организация“.

- реклама -