Навални протест Русия

Привърженици на Навални на протест в Русия, вече има арестувани

Хиляди привърженици на опозиционера и кандидат-президент Алексей Навални протестират на различни места в Русия днес.

Вече има извършени и арести, след като властите предупредиха организаторите, че не могат да провеждат мероприятието в Москва.

Масовият протест днес е вторият такъв от март 2016 г., свикан от Навални, който тогава обяви намерението си да се кандидатира за президент на изборите следващата година, събирайки по улиците много нови поддръжници, спечелени благодарение на онлайн кампаниите си.

Според местни медии близо 3000 души са протестирали в сибирската столица Новосибирск. По-малки събирания е имало и в градовете Красноярск, Казан, Томск, Владивосток и други.

Според руския сайт „OVD Info“, към който има и гореща телефонна линия за задържани неправомерно по време на протести, около 10 души са били задържани преди началото на протеста в столицата Москва, насрочен за 14 часа местно време (15 часа българско време).

По-рано днес самият Навални обяви, че мести началото на мероприятието в столицата, тъй като кметството не е позволило на организаторите да се снабдят със сцена и озвучаване на исканото от тях място.

„Отменяме шествието на булевард „Сахаров“ и го местим на улица „Тверска“, написа в събота в блога си Навални.

Според московското кметство решението е „провокация“, тъй като новото място се намира близо до Кремъл.

Полицията от своя страна предупреди, че на улицата по същото време ще има друго мероприятие и може да се стигне до сблъсъци.

Днес в страната се отбелязва Денят на Русия, като президентът Владимир Путин се очаква да е домакин на различни празнични събития в Кремъл. В столицата са предвидени и други празнични мероприятия. Полицията предупреди още, че „всякакви провокативни действия от страна на протестиращи ще бъдат разглеждани като заплаха за обществения ред“.

Протестът от 26 март е беше най-мащабното събитие срещу Кремъл от години насам и след него стотици хора бяха арестувани само в столицата, включително и самият Навални, който прекара 15 дни в затвора.

- реклама -