Дилма Русеф

Привърженици на Дилма Русеф блокираха пътища в Бразилия

Демонстранти, подкрепящи Дилма Русеф, блокираха пътища в Бразилия

Протести има в щатите Сан Паулу, Сеара и Риу Гранди ду Сул.

Още сутринта демонстрантите запалиха автомобилни гуми на магистралите в подстъпите към големите градове и предизвикаха големи задръствания. Много хора бяха с плакати „Долу Темер!”. Темер e и. д. президент на страната.

Ако Русеф бъде окончателно отстранена, Мишел Темер ще довърши мандата й до края на 2018 година.

Rousseff impeachmentЧасове до импийчмънта

Във федералния Сенат (горната камара на парламента) на Бразилия започна заседанието, на което законодателите трябва да решат бъдещето на Русеф.

Очакваше се дебатите да продължат 17 часа, след което да се гласува. Междувременно обаче, председателят на федералния Върховен съд Рикарду Левандовски призна, че финалното обсъждане на импийчмънта може да се проточи и затова е по-вероятно решението да бъде взето на 31 август.

Dilma Rousseff press conferenceПротивниците на Русев мотивират искането за отстраняването й с финансови нарушения, които тя извършила в първите месеци на втория си мандат.

Става дума за подписани от Русеф укази за отделяне на държавни средства без консултации с парламента, както и за отлагане на плащанията на държавните банки. Според опозицията, тези действия са били опит за прикриване на бюджетния дефицит.

Русеф няколкократно подчертава, че е невинна, а инициативата за импийчмънт е политически мотивирана.

- реклама -