Притежатели на фалшиви сертификати в Пловдив искат реална ваксина

В пловдивски имунизационен център са засечени няколко случая на притежатели на фалшиви зелени сертификати, които са поискали да им бъде поставена реална ваксина.

Прокуратурата разпореди проверка, за да се установи как са били издадени тези сертификати и дали е заплащано за тях, предаде БНР.

Д-р Екатерина Павлова, управител на ДКЦ „Пълмед“, където се намира един от най-натоварените в Пловдив имунизационни кабинети, съобщи, че при тях вече са регистрирани 5 случая на желаещи да бъдат ваксинирани, които са признали, че вече разполагат със сертификат за имунизация срещу Covid-19.

„Идват и си казват: „Имам поставена ваксина, която не е реална, може ли да ме ваксинирате тук наистина?“

Даже не стигаме до проверка в системата, когато сме попадали в такава ситуация, подчерта д-р Павлова:

„Аз от вратата им казвам, отидете и си потърсете този, който ви е ваксинирал или отидете в РЗИ, защото аз няма как да съм сигурна в това, което ми се казва“.

До всички, които са признали пред медиците, че притежават имунизационни удостоверения, но те не са истински, ще се опита да стигне прокуратурата.

В хода на проверката ще се установяват данни за евентуално извършени документни престъпления, както и за нарушение на противоепидемичните мерки, свързани с издаването и ползването на сертификатите за ваксинация срещу Covid-19, съобщават от Районната прокуратура.

- реклама -