ваксините, деца, коронавирус, експерти
снимка: Unsplash

Пристигат COVID ваксините за деца: Всичко, което трябва да знаем за тях

Пристига първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 42 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна.

Инжекции обаче няма да се поставят във всички над 360 пункта в страната, а на избрани 5 точки във всяка област, за да не се стигне до изхвърляне на неизползвани отворени флакони. Педиатричната доза е една трета от тази за възрастни.

Какво казват експертите?

„Ваксината, която е разрешена за възрастта от 5 до 12 години е на „Пфайзер“,
дозата е една трета от тази на възрастните – те получават 30 микрограма, а децата
ще получават 10 микрограма. Интервалът между двете дози ще бъде отново 21 дни“. Това каза пред bTV педиатърът от болница „Токуда“ д-р Веселина Кендерова.

Тя отбеляза, че децата над 12 години, на които вече е поставена ваксина, се оплакват единствено от локална реакция на мястото на убождането, обикновено имат болка, но реагират много по-добре от възрастните.

Децата, които са с анамнеза за алергични заболявания, трябва поне три дни преди имунизацията да са приемали противоалергичен медикамент, като подготовка – профилактично“, посъветва д-р Веселина Кендерова.

По думите й от проучванията до момента, от поставянето на ваксините при деца над 12 години, става ясно че ефективността за предпазването е 90%.

Индивидуалната полза не подлежи на съмнение. От друга страна обаче са прави проучвания от ЕК по контрол на заболяванията и данните показват, че имунизирането на децата точно в тази възраст от 5 до 12 години би намалило репродуктивното число с 11% до 15%. Това ще има ефект върху разпространението на вируса и ще намали броя на хоспитализациите и на тежките случаи“, смята педиатърът.

На този етап нямаме никакви притеснения относно безопасността на ваксините. Това коментира пред БНТ проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства.

Той поясни, че ваксинацията няма да започне от днес, тъй като първо трябва МЗ да публикува протокола за прилагане на ваксините. Имунизацията ще се извършва в присъствието на педиатър.

България е една седмица по-назад при ваксинацията в тази група от някои други европейски държави. При ваксинацията в другата група деца – от 12 до 18 години, вече са ваксинирани над 15 милиона деца, допълни проф. Гетов.

Според него, на база резултатите в други държави, се очаква около 1/3 от ваксинираните родители у нас да ваксинират и децата си.

Проф. Гетов съобщи още, че предстои да бъдат публикувани нови указания за ваксинацията при бременни, кърмещи и жени планиращи да забременеят.

Вече има достатъчно данни, че ваксините за тази група не предизвикват никакви притеснения. Има данни, че жените, които са ваксинирани преди да забременеят и след като са забременели, няма никакви рискове от спонтанен аборт, усложнения или раждане на дете с ниско тегло, подчерта проф. Гетов

- реклама -