Прищина готви резолюция, с която обвинява Сърбия в геноцид

Комисия към парламента на Косово е подготвила резолюция, според която властите в Белград трябва да „признаят извършения геноцид” в Косово през 1998-1999 г.

„Сърбия трябва да приеме, че е извършила геноцид в Косово и трябва да накаже извършителите и да компенсира щетите”, каза Танюг, позовавайки се на прищинския вестник „Коха“, който има информация за подготвяния документ.

Проекторезолюцията, която съдържа факти за предполагаеми престъпления на сърби, скоро ще бъде гласувана на парламентарна сесия, но първо комисията ще обяви документа.

Сръбският външен министър Ивица Дачич с мигновена реакция на на новината за проекторезолюцията, която ще обвини Сърбия в геноцид.

„За първи път в историята има терористи, които са изгонили един народ да обвинят страната в геноцид“, заяви Дачич.

„Лидерите в Прищина напълно загубиха връзката си с реалността. Сърбите бяха експулсирани от Косово, а не албанци”, каза той. И добави, че албанските лидери изглежда са в такава паника поради политическите поражения на всяка крачка и те вече не знаят какво да направят.

„Разбира се, така наречената резолюция няма да има ефект. Те само малко си играят” каза Дачич и добави, че „очевидно няма край на лудостта в Прищина, защото стъпките, които те предприемат не могат да бъдат разбрано от никого по света.“

Ръководителят на сръбската дипломация подчерта, че освен „лудите“ мита, въведени от Прищина, тези нови стъпки са ясен знак, че лидерите на Косово не преговарят, нито правят компромис.

- реклама -