Присъствената работа вече е остаряла – служителите искат хоум офис

Само 14% от европейските служители искат да се върнат в офиса и да работят в обичайното време от 9 до 17 ч.

Повече от половината казват, че са станали по-продуктивни в резултат на работата от дома по време на пандемията, показва ново проучване, цитирано от Ройтерс.

Близо 83% от работниците търсят повече подкрепа от работодателите си, за да балансират професионалния и личния си живот.

По данни на Евростат през 2020 г. около 12% от заетите лица в Европейския съюз са работили от вкъщи като цяло в сравнение с около 5% преди пандемията.

Две трети от европейците заявяват още, че са направили или планират да направят подобрения в дома си, за да улеснят хибридния живот, например чрез създаване на офис пространство у дома, а 41% дори са решили да се преместят.

51% пък казват, че технологиите им помагат да поставят граници, например като използват мобилни аларми или приложения за управление на времето.

„Вероятно технологиите ще започнат да играят по-голяма роля в следенето на психическото ни състояние и щастието ни, както е и при физическото ни здраве, а смарт устройствата ще се превърнат в наши асистенти за благополучие“, смята Майк Викинг, главен изпълнителен директор на датския Институт за изследване на щастието.

- реклама -