Присъди за трагедията в Хитрино и на втора инстанция

Апелативният съд във Варна потвърди присъдата на Шуменския окръжен съд по делото за влаковата катастрофа на гара Хитрино.

При инцидента загинаха 7 души, бяха ранени повече от 10.

Национален борд, произшествия, разследване

Окръжният съд в Шумен осъди машиниста Димитър М. на 15 години затвор и 17 години лишаване от право да упражнява професията си. Помощникът му Радослав П. беше лишен от свобода за 10 години и му е отнето правото да упражнява професията за 12 г.

Хитрино дело инцидент обезщетение пострадали

Двамата са признати за виновни за това, че на 10 декември 2016 г. при управление на товарен влак, са нарушили правилата за движение. Машината е навлязла в гарата със 78 км/ч. Двамата не се съобразили със сигнала на входния семафор, който разрешавал влизане с 40 км/ч, с готовност за спиране. Последвало дерайлиране, повреждане на вагон-цистерни, изтичане на газ пропилен и взрив.

Влакът пътуваше по направлението Бургас – Русе и бе съставен от 2 локомотива и 26 вагон-цистерни, превозващи 700 тона пропилен и 130 тона пропан-бутан.

Заради ремонт на железопътната инфраструктура разписанието било променено и композицията трябвало да изчака на гара Хитрино преминаването на пътнически влак. Двамата подсъдими обаче не били уведомени за това и смятали, че се движат по обичайния график.

- реклама -