Хитрино присъди

Присъди за трагедията в Хитрино: 15 години затвор за главния машинист, 10 години за помощника му

Осъдителни присъди по делото „Хитрино”.

Главният машинист на влака Димитър Михнев получи 15 години затвор, а неговият помощник машинист – 10 г.

Ще излежават наказанията си при първоначален общ режим.

Съдът в Шумен ги призна за виновни за смъртта на 7 души и нанасянето на телесни повреди на още 14.

Национален борд, произшествия, разследване

На 10 декември 2016 година товарен влак с цистерни газ дерайлира и предизвика взрив в центъра на селото. Седем души загинаха, а десетки бяха ранени. Разрушени бяха много сгради.

С определение на съда им бе изменена мярката за неотклонение, като съдът им наложи „Домашен арест“.

Окръжната прокуратура в Шумен предаде двамата подсъдими на съд за престъпление при управление на подвижен железопътен състав, при което са били нарушени правилата за движение. Михнев е бил първи машинист на влаковата композиция, а Петков – втори.

Тежката влакова катастрофа е била причинена заради висока скорост при навлизане в гарата, категорични са магистратите.

Влаковата композиция, съставена от 26 вагони-цистерни и два локомотива, излезе от железния път. Причинена беше смъртта на седем души. 14 бяха ранени с различни по степен телесни повреди. Повредени и унищожени бяха десетки къщи, сградата на общината, железният път и други.

 

Присъдата на Шуменския окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна.

От Шуменския окръжен съд припомнят, че досъдебното производство по делото е 40 тома. По досъдебното производство са били назначени и извършени седем съдебномедицински експертизи за аутопсия, 14 – за причинени тежки и средни телесни повреди, 21 – за леки телесни повреди. За разпознаване на загинали са назначени четири ДНК-експертизи. Извършени са 10 химически и 7 токсикологични експертизи. За решаване на казуса по същество са назначени 4 технически експертизи – за железния път, за скоростта на композицията, за дерайлирането й от релсовия път, както и за осигурително-техническата дейност. Направена е била и пожаротехническа, 2 компютърно-технически, 2 криминалистически и трасологогична експертиза. Има 3 съдебнопсихиатрични експертизи. Вещите лица по наказателното дело са общо 56. Разпитани са 90 свидетели.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено