КЕВР
сн. БГНЕС

Природният газ поевтинява с 9%, реши КЕВР – ОБНОВЕНА

Цената на природния газ, доставян от Русия, от днес поевтинява с 9% или 2 лв. спрямо май.

Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Искането за корекция в цената беше внесено в регулатора днес държавния газов доставчик „Булгаргаз“. Предложената цена, в размер 20,33 лв./MWh, е без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Това обаче няма да доведе до по-ниски цени на парното и топлата вода.

Вместо това поевтиняването ще се насложи върху цената на тока – от 1 юли електроенергията поевтинява за абонатите на ЧЕЗ и „Енерго-Про“, а при ЕВН има леко поскъпване.

Средно електроенергията в страната ще поевтинее с 0,55%. За клиентите на ЧЕЗ на регулирания пазар намалението е с 0,45 на сто.  Домакинствата и малкия бизнес, които са към „Енерго-Про“, ще получават тока на цени с 1,69% по-ниски отколкото са сега, при потребителите на ЕВН в Югоизточна България ще има едва забележимо увеличение от 0,15 на сто.

„Никой от потребителите няма да бъде ощетен“, категоричен е председателят на регулатора във връзка с надвзетите суми, които „Булгаргаз“ трябва да върне на клиентите си заради договорената отстъпка с Русия.

Иван Иванов съобщи още, че на 4 юни ще се проведе открито заседание, на което ще бъде обсъдена цената на електроенергията от 1 юли за следващата една година. Промяната в цената ще стане ясна в първия ден на идния месец.

- реклама -