Володомир Зеленски приоритети Украйна корупция

Приоритетите на Зеленски са борба с корупцията и ред в съдебната система

Приоритетите на новоизбрания президент на Украйна Владимир Зеленски са борба с корупцията и въвеждане на ред в съдебната система.

Това заяви съветникът му и бивш министър на финансите Олександър Данилюк.

Първият приоритет е борбата с корупцията. Имаме план да задействаме отново антикорупционните органи и за това ще бъдат необходими редица законодателни промени и съответно решение на Върховната рада. Вторият е да се въведе ред в съдебната система, отбеляза Данилюк в интервю за изданието „Лига.нет“.

Съветникът на Зеленски уточни, че в момента се подготвят конкретни решения, които ще бъдат внесени в парламента.

Екипът на новоизбрания държавен глава много внимателно ще решава кадровите въпроси. Кандидатите за висши постове в администрацията на президента, външно министерство, Службата за сигурност на Украйна, Главната прокуратура, Съвета за национална сигурност и отбрана и други ще минават няколко събеседвания, ще получат оценка според комплекса от критерии и едва след това могат да разчитат на креслото, допълни Данилюк.

Зеленски сформира национален комитет, екип от трима-петима души, които ще разглеждат кандидатурите според предварително определени критерии. Те ще вземат консенсусно решение и ще дават препоръка на президента, който ще има окончателната дума.

- реклама -