Принцеса Даяна вечеряла пълнени чушки 2-3 пъти седмично.
Говори личният готвач на принцеса Даяна и принц Чарлз. Дарън Макгрейди работи в двореца Кенсингтън по време на брака на „принцесата на народа“ и бъдещия крал и готви за тях пет вечери в седмицата,
а за уикендите им оставя храна, която сами да претоплят в микровълнова.
„Ако има някакво погрешно схващане, то беше, че принцесата не обичаше храна. Обичаше, но здравословна храна“, каза Макгрейди пред Delish.
Принцесата обичала основно вегетариански ястия и понякога пъстърва или пиле.
„Но пълнените чушки бяха едно от любимите ѝ ястия – вероятно ги ядеше два или три пъти седмично“.
Ди не обичала говеждо, затова рецептата за пълнени чушки на Макгрейди
не била стандартната популярна сред британците с телешка кайма, ориз и кашкавал. Нейно кралско височество обичала чушките, пълнени със зеленчуци, ориз и кашкавал в опушен доматен сос.
„Тиквички, гъби, малко ориз за въглехидрати, за да ѝ помогне
да е сита през деня, малко моцарела също и, разбира се, малко пармезан. Завършваме това с пушен доматен пипер сос – наистина хубаво, здравословно ястие“, разказа Макгрейди.
Макгрейди споделя версията на любимата рецепта за пълнени чушки
на принцеса Ди в своята готварска книга „Кралско ядене“ и уточнява, че рецептата е лесна и за приготвяне у дома, а вместо чушки, така можем да си приготвим и патладжани.
Как да си направим любимите пълнени чушки на принцеса Даяна
4 средни червени чушки
1/4 чаша олио/зехтин
1/2 чаша ситно нарязан лук
1 чаша ситно нарязани гъби
1 тиквичка, нарязана на кубчета
1/2 чаена лъжичка сух риган
сол и прясно смлян черен пипер
2 домата, нарязани на едро
1 чаша ориз, сварен предварително, но не разкашкан, и охладен
1/2 чаша вода
1/2 кубче пилешки или зеленчуков бульон
4 резена пушен бекон, запечен хрупкав и нарязан
1 чаена лъжичка пресен босилек, накълцан
сирене моцарела, нарязано на кубчета
2 супени лъжици настърган пармезан
Инструкции:
Загрейте фурната. Отрежете горната част на чушките и почистете семките и ципите. Поставете чушките върху лист за печене и ги поръсете с олио. Печете 25 минути, или докато започнат да омекват. Извадете от фурната и оставете да изстине.
В тиган се изсипва олиото от чушките и се слагат лукът, гъбите, тиквичките и риганът. Зеленчуците се овкусяват със сол и черен пипер на вкус и се задушават на силен огън, докато започнат да омекват. Добавете доматите, ориза, водата и кубчето бульон и оставете да къкри около пет минути, после овкусете с подправките.
Сгънете бекона, босилека и моцарелата и разпределете между чушките. Поръсете пармезан върху чушките и печете в средата на фурната за 15 минути или докато сиренето се разтопи и плънката е гореща.
Тази рецепта беше споделена с любезното съдействие на „ Eating Royally “ от Дарън Макгрейди.