принц Филип

Принц Филип на 99 – спасен в касетка от портокали, за да заживее в Бъкингам

Принц Филип, съпругът на Кралица Елизабет от повече от седем десетилетия, днес празнува 99-годишния си рожден ден.

Тържеството обаче няма да бъде грандиозно. Херцогът на Единбург ще отбележи повода в компанията на своята съпруга. В момента двамата се намират в замъка Уиндзор, където са се уединили заради пандемията от К-19.

Положението с разпространението на вируса във Великобритания все още не е овладяно, а ограничителните мерки за събиране на много хора на едно място все още са в сила. Затова принц Филип, който е в най-уязвимата група, ще отпразнува личния си празник далеч от останалите членове на семейството. Те обаче ще го поздравят по телефона.

Преобладаващата част от живота си Филип прекарва неотлъчно до кралица Елизабет Втора. След 65 години, в които не спира да я подкрепя, през 2017г. преданият принц се оттегли от обществения живот.

Последните години са особено трудни за принц Филип и цялото кралско семейство. Първо, шестдесетгодишният принц Андрю бе принуден да се оттегли от официалните си ангажименти като член на кралското семейство заради скандала около връзката му с осъдения за престъпения в САЩ Джефри Епщайм. А след това принц Хари и съпругата му Меган решиха да се оттеглят от фамилията и да заминат в Северна Америка, където предпочитат да живеят като финансово независими хора.

Но животът на принц Филип никога не е бил лек. Роден e в размирно време – на 10 юни 1921 г. на остров Корфу като принц на Гърция и Дания. Родителите му са принцеса Алис Батенберг, правнучка на кралица Виктория, и Андрю – принц на Гърция. Военен преврат няколко месеца по-късно сваля от власт чичо му – гръцкият крал Константин.

Тогава крал Джордж изпраща военен кораб, който да евакуира семейството.

Малкият Филип е пренесен в касетка за портокали.

Когато пораства, учи в Германия и Великобритания. Принцът рядко се вижда с родителите си. По това време майка му е настанена в санаториум в Швейцария с диагноза шизофрения. През шестте години на възстановяване тя прекъсва връзките със семейството си. Години по-късно обаче ще заживее със сина си в Бъкингамския дворец.

Принц Филип се запознава с тогавашната принцеса Елизабет през 1934 година, когато е той е на 13, а тя само на 8. По времето, когато е кадет в Кралския военноморски колеж в Дартмут, е помолен да ескортира нея и сестра й при посещението им в колежа. Оттогава те започват да си разменят писма, а през 1946г. той иска ръката й. Година по-късно се женят в Уестминстърското абатство.

През Втората световна война принц Филип служи във флота, където се издига до командир. Напуска армията, когато съпругата му принцеса Елизабет става кралица на Великобритания след смъртта на баща си крал Джордж Шести през 1952 година.

Принуден да се откаже от гръцката си аристократична титла, принц Филип е официално провъзгласен за херцог на Единбург. След коронацията на кралица Елизабет Втора той се превръща в нейна постоянна опора и подкрепа.

Двамата имат общо четири деца, осем внуци и още толкова правнуци. Първородният им син принц Чарлз е престолонаследникът на короната, а внукът им принц Уилям е втори по ред за наследяване на престола.

Принц Филип е президент и член на над 750 организации и благотворителни инициативи. Написал е 14 книги и е произнесъл хиляди речи. Въпреки че е плътно до кралицата при всяко едно нейно посещение в чужбина, принцът е правил над 600 самостоятелни визити.

Заради ролята си на съпруг на кралица Елизабет той е често в центъра на медийното внимание, но независимо от това не обича славата. Мнозина дори го описват като сянката на кралицата.

Съществуват и спекулации, че принц Филип в годините е имал огромно влияние върху някои от важните решения на кралицата. Факт е обаче, че той допринася много за монархията, като превръща кралските имоти в печеливши предприятия и постоянна подкрепа на монарха.

- реклама -