Приказна атмосфера цари на германските коледни базари – СНИМКИ

В Германия коледната атмосфера царува повече от месец

Още от 20 ноември на площадите във всеки град на страната се откриват Коледни базари, на които се разполагат натруфени къщички и въртележки.

Германия Коледа

Франкфурт, който е красив във всяко време на годината, преди Коледа грейва в нови краски

Главната улица плътно е заета от десетки павилиончета, в които се предлагат коледни сувенири, плодове, ягоди с шоколад и греяно вино. Него го сипват в керамични чаши, за които се дава залог от 2-3 евро.

Германия Коледа

Клиентите сами решават дали да върнат след това чашките, или да ги запазят като сувенир. Оказва се, че много жители на Германия са събрали огромни колекции от чашки от коледните базари.

Германия Коледа

Разбира се, на тези базари е добре да се разхождаш през нощта

Вечер се запалват светлините, празнични огньове и се чувстваш като в приказка. На площада приижда тълпа отвсякъде и на места блъсканицата е невероятна.

Германия Коледа

Счита се, че именно в Германия най-напред са се появили коледните базари

Този във Франкфурт се е появил през 1160 година. А през 1384 година в Бауцен гражданите правели покупки преди настъпването на студовете, за да се запасят за зимата.

В Дрезден тази традиция била приета през 1434 година

Германия Коледа

Коледните пазари се появили там, където продавали елхи. Постепенно се появили сувенири, сладкиши. Брадати актьори пък разигравали сценки от живота на Святото семейство. В наши дни тези базари служат и за развлечение – не само да си купиш коледни сувенири, но и да похапнеш, за де попързаляш на кънки, да купиш подаръци.

Счита се, че най-големият коледен базар в Германия е в Нюрнберг

Германия Коледа

Той се простира по целия град. Навсякъде има музика, усеща се аромат на немски наденички и греяно вино. Но въпреки голямата площ, посетителите не могат да избегнат тълпите от туристи, докато избират сувенири и се разхождат. Тук народът е толкова много, че се тълпи в тесните проходи между търговските къщички и се налага да се редят на опашка за вино или наденички.

Германия Коледа

Вечерта базарът става по-ярък

Целият град е осветен от празнични огньове, свещи и малки ангели, които падат над главите на минувачите.

Източник: Газета.ру

Германия Коледа

Германия Коледа

Германия Коледа

Германия Коледа

- реклама -