Тръмп банкет Елизабет Втора банкет

Прием в чест на Тръмп в Бъкингамския дворец – Снимки, Видео

С вдигане на тостове и кратки речи в банкетната зала на Бъкингамския дворец започна приемът, даден от британската кралица Елизабет Втора в чест на американския президент Доналд Тръмп.

На банкета Тръмп беше придружаван от съпругата си Мелания, от двете си дъщери – Иванка и Тифани, от съпруга на Иванка и негов съветник – Джаред Къшнър, от двамата си синове Доналд Тръмп-младши и Ерик Тръмп и от съпругата на Ерик – Лара.

В началото на банкета прозвучаха химните на двете държави.

Елизабет Втора вдигна тост в чест на госта си и на неговата съпруга и произнесе кратка реч. Кралицата изрази увереност, че ценностите и интересите, споделяни от Великобритания и от САЩ, ще продължат да обединяват двете страни. Елизабет Втора припомни колко здрави са икономическите връзки между двете страни, предаде Ройтерс.

„Като погледнем към бъдещето, аз съм уверена, че нашите общи ценности и споделени интереси ще продължат да ни обединяват“, каза британският монарх. „Днес ние празнуваме един съюз, който помогна да се осигури безопасността и просперитета на двата ни народа в продължение на десетилетия и който, аз вярвам в това, ще продължи още години напред“, допълни Елизабет Втора, съобщава БТА.

Тръмп произнесе кратко слово.

Той каза, че куражът, засвидетелстван от британския народ през Втората световен война, гарантира, че „вашата съдба ще остане винаги във външните собствени ръце“.

„През войната кралското семейство беше изпълненото с решителност лице на твърдата солидарност на Общността на нациите“, добави той. Тръмп припомни приноса на Елизабет Втора през Втората световна война, а именно периодът, в който тя е била механик и шофьор във редиците на Женския спомагателен териториален корпус. „Този млад механик беше бъдещата кралица“, подчерта Тръмп, предаде Ройтерс. Той нарече Елизабет Втора „велика, велика жена“ и каза, че тя е „вдъхновила“ народа да подкрепя военните. Тръмп отдаде почит и на военната служба на принц Филип – съпруга на Елизабет Втора.

Президентът на САЩ допълни, че „великият кръстоносен поход“ на войната е „поставил печат върху връзките между нашите народи и е утвърдил ценностите, които ще ни обединяват дълго в бъдеще“. Сред ценностите Тръмп изброи свободата, суверенитета, върховенството на закона и самоопределението, допълва Би Би Си.

Четиристепенното меню включи филе от риба камбала с гарнитура, агнешко филе с гарнитура, тарталета с ягоди, лимон, върбинка и сметана и селекция от пресни плодове. Сервирани бяха и традиционни напитки. Ястията бяха поднесени в сервиз от позлатено сребро, състоящ се от 4000 части, поръчан от Джордж Четвърти по времето, когато е бил принц на Уелс през 1806 г. Сервизът включва и 107 свещника.

Банкетната зала беше украсена с цветя в различни нюанси на розовото, като рози, летен шибой, сладък грах, ралица, божури.

Представители на двореца припомнят, че банкетната маса започва да се приготвя около пет дни преди пристигането на гостите. Всеки детайл е одобрен от кралицата лично.

За банкета кралицата, Камила – съпругата на британския престолонаследник принц Чарлз, и Мелания Тръмп бяха заложили на белите тоалети.

Доналд Тръмп ще се срещне днес с премиера Тереза Мей за „значими“ преговори през втория ден от тридневното посещение на американския президент във Великобритания.

- реклама -