схема, източване, НОИ, пенсии, извънредно положение, мерки НОИ, пенсионни фондове, пенсии ДОО бюджет заплати,

Приеха на първо четене в комисии бюджета на ДОО,вдигат пенсии на военни и полицаи от 1 септември 2021 г.

Бюджетна и Социална комисия приеха бюджета на ДОО за 2021 г. на първо четене.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г. е заложено увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 610 лв. на 650 лв.

Държавата предлага минималната пенсия да се вдигне от 250 на 300 лв. от 1 януари.

От същата дата ще се вдигне и максималната, която ще стане 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии да се вдигнат еднакво по швейцарското правило с 5%, за да има справедливост и да няма ощетени. По 50 лв. бонус към пенсията да се получава до края на март.

Тези параметри представи пред депутатите заместник-социалният министър Зорница Русинова.

Тя обясни, че се засилва и контролът, за да се пресекат измамите с пенсиите и болничните. В законопроекта е предвидена глоба до 5000 лв., ако човек е получил пари от държавата с фалшиви документи. Освен това се предлага и промяна в Наказателния кодекс, за да може да може такова лице да се наказва с от 2 до 8 години лишаване от свобода.

Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се запазва на 420 лв. Запазва се и размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица – 3 000 лв.

ГЕРБ внасят важна поправка между двете четения за бюджета за ДОО.

„На преходните и заключителни разпоредби, а именно параграф 8, т. 6,8,9 и т. 17 буква „б“ да влязат в сила от 1 септември 2021 г., а не както е записано от 1 януари 2022 г, съобщи Светлана Ангелова, ГЕР.

Първите пенсионери от универсалния пенсионен фонд ще се очаква да се пенсионират през месец септември 2021 г., когато част от родените през 1960 г. жени в периода от 1 януари 1960 г. до 30 април 1960 г. ще навършат възрастта по чл. 61, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване.

В тази връзка с оглед осигуряване възможност за отпускане на пенсиите от ДОО с намаление на така наречения коефициент на редукция определени по новите правила, разпоредбите на чл. 70, чл. 77, 79 от Кодекса за социално осигурявне, които регламентират начина за определяне размера на пенсиите за осигурителен стаж и възраст заради инвалидност поради общо заболяване или за трудова злополука или професионална болест следва да влязат в сила от 1 септември 2021 г.“, каза още Светлана Ангелова.

Замразява максималният осигурителен доход на 3000 лв. а така бюджетът губи между 2 и 3 млрд. лв. на година.

Това обясни Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“. За синдикатите е проблем и замразеното майчинство и максималният размер на обезщетението за безработица. Те имат критики и относно фазата на изплащането на вторите пенсии. Както и по мярката 60/40, за която в бюджета за догодина има отделени 300 млн. лв. Според Ваня Григорова обаче те са за разпрлащания на мярката до края на тази година.

Бюджетът на ДОО за 2021 г. е безразсъден.

Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и Георги Гьоков по време дебата.

„Чрез него правителството раздава пари като за последно без мисъл за бъдещето на принципа след мен и потоп. Някои десни стратези се опитаха да нарекат бюджета ляв и социален, но в безразборното и безефектно раздаване на пари няма нищо ляво и социално“, каза още Гьоков.

Той отбеляза, че дори бивши министри на Борисов го определят като предизборен, разхитителен и антиреформаторски. „Този бюджет не дава отговор на сериозните предизвикателства“, отчете още той.

- реклама -