Приеха антикризисните мерки – облекчения за родители, отстъпки за горива и увеличение на пенсии (Видео)

Коалиционните партньори приеха пакет от антикризисни мерки на съвета си във вторник, който продължи до късно вечерта.

Сред одобрените мерки са 0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20 на сто, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел.

Съгласно решението на партньорите от управляващата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение.

По т. нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията,

в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

„Така година и половина след спирането на кражбите в държавата решенията на управляващата коалиция водят до драстично увеличение с над 55% на минималната пенсия, която в началото на миналата година бе в размер на 300 лв.,

а от 1 юли вече ще бъде 467 лв. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв.,

докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв.“, съобщават от Пресцентъра на Министерския съвет.

В антикризисния пакет са предвидени и компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

По отношение на отоплението се предвижда за година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Толкова ще бъде данъкът и за природния газ за крайни потребители/битови нужди за същия период. Освобождава се от акциз електроенергията, природният газ и метанът.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка, се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно. Ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.;

облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.;

намаляване на лихвата за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др. от 10% на 4% за физически лица и на 8% за юридически.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирани на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление.

Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на годината,

като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

На брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков посочи, че инфлацията не е българска. „Тя е световна – и в ЕС, и в САЩ това е основният икономически проблем и той е на базата цените на горивата, които са вносни”, подчерта министър-председателят.

Петков каза още, че коалицията е заедно, силна е, а правителството е решено, че стандартът на живот на българите няма да бъде повлиян от външните кризи.

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова посочи, че четирите партии в коалицията са обединени за решаване на най-важните въпроси в държавата – инфлация, цени и доходи.

По думите ѝ пред управлението стои най-важното – в следващите седмици пакетът да се превърне в реалност и подкрепата да стигне до хората.

„Излизаме пред вас с план, решение по тези въпроси.

Този план съдържа най-малко три цели – първата е ориентирана към най-уязвимите в кризите хора – децата, младите семейства, пенсионерите и работещите бедни”, коментира Нинова.

Уточни още, че втората посока на плана е спасяване и оздравяване на икономиката.

 

 

- реклама -