Причината за мигрената

Причината за мигрената се крият в кръвоносната система

Причината за мигрената се крият в кръвоносната система, твърдят учени. Ново проучване на Международния консорциум на генетичната мигрена  посочва, че най-вероятната причина за предизвикването на мигрена е в кръвоносната система, а не на неврологично ниво.

Изследването би могло да помогне на лекарите в откриването на отговора на въпроса дали мигрената е васкуларен или неврологичен проблем.

Откритията се базират върху данни от 22 различни генетични проучвания, които обхващат общо 60 000 пациенти с мигрена от над 12 държави. Данните са показали, че 38 генетични региона се свързват с мигрената, като 28 от тях са открити за първи път.

И макар и повечето от тези гени да се свързват с мигрената за първи път, те имат връзка с васкуларни заболявания, контракции на гладката мускулатура, функционирането на артериите и други. Според откритията васкуларните и мускулните проблеми играят голяма роля при мигрената.

„В това последно мащабно проучване бяха открити десетки нови генетични рискови фактори“, заяви Аарно Палоти от Международния консорциум на генетичната мигрена.

Учените също така са открили доказателства, че мигрената може да е свързана с йонните канали на нервната система, които помагат за предаването на невронни сигнали, като това също е възможно поле за изследвания.

- реклама -