Юки Каваучи

Някои причини да се влюбите в Гражданина Бегач

Преди дни японецът Юки Каваучи шокиращо за мнозина спечели маратона в Бостън. Но всъщност, постиженията му са такива, че това въобще не е учудващо. Ето част от тях.

  1. Юки загря за Бостън като пробяга домашния си полумаратон Куки, облечен като панда. Там той завърши втори, изпеварвайки брат си Йошики. И по-късно получи сертификат от Гинес за световния си рекорд – вече 79 маратона с време под 2:20 часа.
  2. Той има и други рекорди – 25 маратона под 2:12. Няма друг човек с толкова много.
  3. Юки не е професионален атлет. Всъщност той е държавен чиновник и работи между 13:00 и 21:00 всеки ден. 40 часа на седмица. Това дава надежда на всички, нали?
  4. Той не е част от нито един лекоатлетически отбор в Япония и не може да има спонсор, защото е държавен служител. Но може да получава парите от наградни фондове ($150 000 от Бостън). Прякорът му е Гражданина Бегач.
  5. Той тренира само веднъж на ден. А когато не ходи на работа прави бягания от над 50 километра.
  6. През 2012-а той завърши 14 на маратона в Токио и не се класира за отбора за Олимпиадата. И се обръсна гола глава в извинение. „Усещах, че трябва да благодаря на всички, които ме подкрепяха. Да им дам знак, че съжалявам. И е по-добре всички да виждат срама ми“, каза той.
  7. Когато е на шест години Юки пробягва 1500 метра за 7:30 минути. Майка му, бивш бегач, решава да започне да го тренира в месния парк. Всеки ден той трябва да подобри своето време. А пък ако даде време, по-слабо с 30 секунди, трябва да направи една допълнителна обиколка. Ако закъснее с минута – две обиколки повече.
  8. На първи януари спечели маратона Маршфилд Роуд Рънърс за време 2:18:59. Температурата на въздуха тогава – 23 градуса под нулата. Няма данни за друг толкова студен маратон, пробяган под 2:20.
  9. Днес Юки отново ще е на работа. А през уикенда пак ще се състезава – в полумаратон в Япония.

Юки Каваучи

Кейт Картър, "Гардиън"
- реклама -