коронавирус
На много места по света учебната година вече стартира в условията на пандемия, сн. БГНЕС

При заразен с COVID ученик няма да затварят училището, а ще слагат под карантина неговия клас

В края на седмицата се очаква да излезе решение за това как да се действа в училищата при констатиране на случаи на Covid-19 в класовете през новата учебна година. Това съобщи в Сливен главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Едно от предложенията е, че ако в един клас има заболял ученик, то да не се затваря цялото училище, а само този клас да бъде карантиниран за 14 дни и да премине на дистанционно обучение.

Моделът вече е отработен в детските градини и работи, каза д- Кунчев, цитиран от БНР.

Д-р Кунчев каза още, че ако бъде открит ученик с Covid-19, то класовете на неговите братя и сестри също ще бъдат карантинирани.

“Идеите на министерството да отпадне кабинетният принцип, за да не обикалят в различни стаи, идеите за пречистване въздуха по-различни способи и начини, идеите да не се ползва междучасие в едно и също време, а различните класове да излизат в различно време, за да не се срещат, също ще ги имаме предвид“, добави още той.

Според д-р Кунчев новооткритата руска ваксина срещу коронавируса на този етап няма да може да се ползва в Европа.

“С почти липсваща трета фаза на доказване на безопасност тя не би могла да се ползва в Европа“, посочи той.

Д-р Кунчев каза още, че посещението му в Сливен днес е свързано с подкрепата му към медиците в областта, които работят на първа линия в борбата с Covid.

- реклама -