сн. БГНЕС

При взрива в „Арсенал“ – паднал покрив, изпочупени прозорци, двама ранени

Районна прокуратура – Казанлък наблюдава досъдебно производство за възникнал производствен инцидент в завод „Арсенал“ АД, при който са пострадали двама работници. То е образувано за причиняване на телесни повреди поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, източник на повишена опасност.

Установено е, че в цех 130 на завод 3 – „Арсенал“ АД, двама работници, на 50 г. и на 41 г.,  зареждали смесител с димна смес.

сн. БГНЕС

След като затворили машината, те напуснали помещението, като  се преместили в съседно, откъдето чрез командно устройство стартирали работата на смесителя. След разбъркване на димната смес, от смесителя започнал да излиза дим, като при полученото налягане, люкът – капак на машината се напукал и изхвърчал.

При настъпилата авария е паднала част от покривната конструкция на цеха, разрушени са прозорци, счупени стъкла.

Двамата работници са пострадали от падналите отломки. Единият от тях е с наранявания на двата пръста на ръката, а другия на крака. Те са прегледани на място от лекарски екипи, няма опасност за живота им.

По досъдебното производство се извършват процесуално – следствени действия – оглед на местопроизшествие, в който участват специалисти – технически помощници, разпитват се свидетели и др. В хода на разследването ще се установи причината за настъпване на инцидента, причинените телесната повреди на пострадалите лица и нанесените материални щети. Законовият срок за приключване на разследването е двумесечен.

- реклама -