При старта на 48-ото НС: очакванията на различните партии

При старта на 48-ото НС представители на различните партии обявиха очакванията си за неговата работа, а също и дали ще бъде сформиран кабинет.

Непосредствено преди да бие първия звънец коментари направиха депутати от почти всички формации.

Сега ще видим дали ще има мнозинство за председател на Народното събрание. Както традицията повелява председател е винаги представител на коалицията, спечелила изборите. Това каза пред БГНЕС народният представител от ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

„Оттам насетне ще видим

дали ще тръгнат нещата в духа на конструктивизма,

дума, която много хора използват, и се надявам да влязат в нейния дух“, заяви Митов.

Той подчерта, че доста партии са издигнали свои кандидати за председател на парламента, но трябва да бъде избран един и оттам насетне през гласуванията на заседанията на председателския съвет ще се види дали ще се стигне до подкрепа на кандидата на ГЕРБ-СДС Росен Желязков.

На въпроса дали очаква, че ще бъде съставено правителство с първия мандат, Даниел Митов отговори: „Ако останалите политически партии докажат, че разбират, че в момента, в който влязат в българския парламент,

стават представители на целия български народ

и трябва да уважават вота и на избирателите, гласували за други партии, влезем в разговор. Разберем се около приоритетите, важни за държавата – намаляването на инфлацията, заздравяването на бюджетната дисциплина и публичните финанси. Намаляване цените на електроенергията, цените на газа, на горивата. Тогава вече със сигурност можем да очакваме и нещо по-различно.“

Влизаме с ясната нагласа, че

ще бъдем конструктивна опозиция,

каза бившият премиер от ПП Кирил Петков на влизане в парламента. Ще следим абсолютно внимателно за всеки лев на данъкоплатеца, каза той.

Вярвам в разума на всички народни представители и вярвам, че ще имаме избран нов председател на НС. Може би след по-продължителни дискусии отколкото се случва в предишни откриващи заседания, но ще има избран председател. Това каза Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ в парламента, който е и кандидат за председателския пост, предаде БГНЕС.

Гласуването тук няма да предопредели по никакъв начин неучастието ни в разговорите, инициирани от ГЕРБ-СДС, категоричен е Минчев.

Надявам се популизмът вече да е излязъл

от всички политически партии, да виждаме проблемите, че са много близо пред нас. Това заяви на влизане в парламента Георги Свиленски от БСП, предаде БГНЕС.

Нямаме време за разтягане на празни приказки. Нека да дойде третият мандат, ще видите – така Свиленски коментира въпрос как ще процедират от левицата, ако им бъде връчен на тях трети мандат за съставяне на правителство.

Ако мислим за България, трябва да има правителство.

Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски. Той заяви, че основната задача на новоизбраното 48 Народно събрание е да направи така, че хората да живеят по-добре. „Моята мотивировка е да работя за моите избиратели, които са ми гласували доверие“, добави той.

Бог да благослови умовете и сърцата ни за добри дела за хората, а не за партийните си интереси и за глупости. Това заяви Йордан Цонев от ДПС навлизане в парламента.

„Правото е на най-голямата група да има председател. Това е нарушавано само два пъти досега в цялата 30 и няколко годишна история на прехода. Не сме взели решение. Сега сутринта ще вземем, но по принцип така е редно“, каза още Цонев.

Демократична България ще подкрепи Никола Минчев

за председател на парламента заради личните му качества. Това каза Йордан Иванов от партията преди първото заседание на парламента. Ние като сила на разума няма да издигаме свой кандидат за поста. Партиите влязоха в предизборна риторика, затова има толкова кандидатури за председателския пост, категоричен е Иванов.

„На първото гласуване ще гласуваме „въздържали се.

Разчитаме на консултации на второто гласуване да подкрепим този кандидат, който ще представлява мнозинство, което е в състояние да състави правителство“, заяви пред БНТ преди откриването на първото заседание на 48-ото Народно събрание Стефан Янев от „Български възход“.

Според него смисълът на парламентаризма е в диалога, в който се раждат решенията.

„Червените линии са интересите на българския народ“, каза още Стефан Янев.

Той поясни, че „Български възход“ има план и стратегия как да действа, ако получи третия мандат.

„По принцип съм готов да стана премиер“, каза още Стефан Янев.

Източник: dariknews.bg

- реклама -