При ремонта на тротоара на ул. „Московска“ е открита късноатична гробница

Уникална късно антична гробница със стенописи е разкрита при ремонта на ул. „Московска“ в София. Тя се намира в близост до църквата „Св. София“ и се счита, че е изградена след IV век.

Това обяви кметът Йорданка Фандъкова.

Гробницата е със стенописи, което е рядкост. Най-вероятно там е бил погребан богат човек, твърдят археолозите.

Фандъкова инспектира разкопките при площад „Св. Неделя“. Те започнаха през юли 2015 г. по проект на Столична община за цялостна реконструкция на площада, като финансирането е по програма „Култура“ на общината. Две седмици след старта на разкопките кметът на столицата Йорданка Фандъкова прави първата си инспекция там. Тя обявява, че със започналите археологически разкопки на площад „Св. Неделя“ Столичната община се насочва към кандидатстване за списъка на културното наследство на ЮНЕСКО в категорията „Културен пейзаж“.

През 2016 г. Столична община инвестира 320 хил. лв. в 5 проекта за проучване на културно-историческото наследство на града. Най-големият от тях е вторият етап от изследването на площад. „Св. Неделя“.

През 2016 г. са разширени проучванията на площада, като е разкрита монументална дворцова сграда. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова осъществява проверки на обекта през септември и през октомври същата година. По време на инспекциите й става ясно, че разкритията от древността ще влязат и в учебната програма на децата от 1-и до 4-и клас, под формата на интерактивен урок, наречен „Когато София беше Сердика“.

- реклама -